L’alacantina Ana Teresa Ortega Aznar, Premi Nacional de Fotografia 2020

El jurat ha reconegut la tasca de construcció de memòria i història col·lectives que ha fet la fotògrafa.

L’obra d’Ana Teresa Ortega, al CCCC.
L’obra d’Ana Teresa Ortega, al CCCC. / Carmen Valero (CMCV)

L’alacantina Ana Teresa Ortega Aznar ha sigut reconeguda amb el Premi Nacional de Fotografia 2020, que concedeix el Ministeri de Cultura i Esport. El jurat ha reconegut la tasca de construcció de memòria i història col·lectives que ha fet la fotògrafa. Ortega, que és professora en la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, ha reconegut que no s'imaginava que el seu treball rebera un premi, perquè és "difícil de visionar i d’acceptar, ja que qüestiona els sistemes socials i polítics".

La seua obra s'ha exposat en mostres individuals i col·lectives organitzades, entre altres llocs, al Museu de la Universitat d'Alacant, a la Fundació Espais d´Art Contemporani (Girona), a la Galeria Visor (València), i en la retrospectiva "Ana Teresa Ortega. Passat i present, la memòria i la seua construcció", que en 2019 li va dedicar el Centre del Carme Cultura Contemporània.

Entre les seues últimes exposicions individuals destaca la dedicada a recuperar la memòria dels antics camps de concentració de l'Espanya de Franco, amb imatges dels enclavaments actuals en els quals van estar els centres penitenciaris, amb el títol "Cartografies silenciades".

Dotat de 30.000 euros, aquest guardó reconeix Ana Teresa Ortega Aznar per "entendre la fotografia com a eina de construcció de la memòria i de la història col·lectives".

També et pot interessar

stats