L'Ajuntament de València adquireix un quadre de l'alçament de la ciutat contra Napoleó

El preu de l'adquisició, "un document històric completament inèdit fins ara", ha sigut de mil euros

Pintura 'Alçament popular' contra Napoleó
Pintura 'Alçament popular' contra Napoleó / Ajuntament de València

El consistori de València ha adquirit en subhasta pública l'oli sobre tela titulat Alçament popular, d'autor desconegut i datat aproximadament l'any 1840, que reflecteix l'alçament del poble de València contra Napoleó Bonaparte el 1808, en arribar a la ciutat la notícia dels fets ocorreguts a Madrid el 2 de maig.

Així ho ha anunciat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, que ha explicat que encara que el valor artístic del llenç és menor, "la importància de l'obra radica en el fet que es tracta d'un document històric completament inèdit fins ara".

El quadre, d'autoria desconeguda
El quadre, d'autoria desconeguda / Ajuntament de València

Aquesta revolta popular ja va ser immortalitzada en un gravat de Vicente López i Tomás López Enguídanos i, posteriorment, per Joaquín Sorolla en el reconegut llenç El crit del Palleter i per l'escultor Calandín en l'escultura que es pot contemplar al costat del Portal de Quart. La història que relaten totes aquestes obres és coneguda gràcies als escrits de Vicent Boix i Teodor Llorente. Tal com reflecteixen les cròniques i ha recordat la regidora Tello, "enmig de la multitud enfurismada, Vicent Doménech va enlairar la seua faixa roja lligada a una canya a manera de bandera, amb les estampes de la Mare de Déu dels Desemparats i del rei", i "un pobre palleter li declara la guerra a Napoleó", al crit de "Visca Ferran VII i muiren els traïdors!".

El preu d'adquisició de l'obra ha sigut de mil euros, que amb les despeses per comissió, transport i impostos ha ascendit a uns 400 euros més.

També et pot interessar

stats