L’activitat teatral es reprén amb timidesa amb l'única oferta de les sales públiques

El Principal de Castelló o La Mutant de València són alguns dels espais que tornen a acollir espectacles.

L'obra 'Instruccions per a no tenir por si ve la Pastora' es representarà en la reapertura del Principal de Castelló
L'obra 'Instruccions per a no tenir por si ve la Pastora' es representarà en la reapertura del Principal de Castelló / IVC

Les propostes teatrals tornen a estar a l’abast dels valencians des d’aquest cap de setmana, encara que de manera molt limitada. Després que la pandèmia haja buidat els patis de butaques durant més de tres mesos i que s’hagen alçat moltes de les restriccions dels espectacles, només les sales gestionades per les administracions públiques s’animen a alçar el teló, la resta han decidit continuar mantenint les portes tancades fins a la nova temporada.

A Castelló, la companyia La Ravalera serà la primera que xafarà les taules del Principal després de la pandèmia. Demà diumenge representarà “Instruccions per a no tenir por si ve La Pastora”, una obra que rescata la història d’aquest mític personatge de les comarques del nord. Unes hores abans, la música prendrà l’escenari de l’Auditori de Castelló, un altre dels espais culturals públics tancats durant mesos per la crisi sanitària. Les seues portes s’obrin aquest dissabte per al festival internacional de Música de Cambra.

El teatre Arniches, d’Alacant, gestionat per la Conselleria de Cultura, només va reprendre anit divendres la seua activitat de manera simbòlica i amb un únic espectacle de circ. L’Arniches no tindrà més programació fins que comence, després de l’estiu, la nova temporada.

A València, el primer teatre públic que ha reober aquesta setmana ha sigut el Rialto, on s’han représ els cicles de la Filmoteca, que es mantindran fins al 5 de juliol, amb els cicles de Fellini i de R. W. Fassbinder. Aquest espai tancarà la temporada teatral el pròxim divendres, amb la presentació del treball d’investigació del GOL, el Grup d’Observació Local per a la pràctica artística, i el 7 de juliol amb les lectures dramatitzades de les quatre obres escrites en el Laboratori de Dramatúrgia Insula Dramataria Josep Lluís Sirera.

Audiovisuals i titelles, entre les propostes

Una altra de les sales de gestió pública que torna a acollir espectacles aquest cap de setmana és La Mutant, que depén de l’Ajuntament de València. Tornarà a obrir les portes aquest dissabte no amb teatre, sinó amb una proposta audiovisual: la Mostra de l'Audiovisual Valencià, a càrrec de Redacció Atòmica, un col·lectiu que ha seleccionat les creacions audiovisuals de l'últim any a la ciutat i una sèrie de curts sobre el confinament. La programació d’aquesta sala valenciana continuarà durant juliol.

El Teatre El Musical (TEM), també gestionat pel consistori valencià, tornarà a acollir espectadors d'ací a uns dies, amb el tercer Festival de Titelles al Cabanyal per a commemorar el 40 aniversari del Teatre de Marionetes L'Estrella, referent en el barri. Serà els dies 3, 4 i 5 de juliol i els dies 10, 11 i 12, tant en el TEM amb a L'Estrella.

Tot i aquesta limitada recuperació de l’activitat teatral, no ocorrerà el mateix en les 14 sales de teatre privades que hi ha a la Comunitat Valenciana. La majoria de les quals mantindran les portes tancades fins al setembre, perquè no els resulta viable acollir espectacles amb les limitacions d’aforament i les mesures higièniques a les quals obliga l’actual situació sanitària.

També et pot interessar

stats