L'Acadèmia Sueca entregarà enguany dos premis Nobel de literatura

Els guardons es van ajornar després de les denúncies d'abusos contra Jean-Claude Arnault, fet que va comportar la renúncia de sis membres del jurat.

L'Acadèmia Sueca, en una imatge d'arxiu
L'Acadèmia Sueca, en una imatge d'arxiu / Reuters

L'Acadèmia Sueca entregarà dos Nobel de literatura el 2019, un corresponent a enguany i un altre, a l'ajornat el 2018 per l'escàndol d'abusos sexuals en la institució. Aquesta decisió va arribar després de les denúncies de 18 dones contra Jean-Claude Arnault, fet que va comportar la renúncia de sis membres del jurat dels guardons literaris en senyal de protesta.

"Hi haurà dos premis Nobel com esperàvem, també es decidirà a qui s'atorga el premi reservat l'any passat", ha confirmat aquest dimarts el secretari permanent Anders Olsson a l'edició digital del periòdic Dagens Nyheter. Tot i que açò ja es preveia després de les filtracions del cas de l'any passat, la confirmació oficial s'ha fet pública al final d'una reunió de la junta directiva de la Fundació Nobel.

L'Acadèmia havia anunciat al maig l'ajornament del Nobel de Literatura, situació que no es donava des de fa set dècades, per la pèrdua de "confiança" del món exterior en la pròpia institució.

Arnault, condemnat per violació

Arnault, el fotògraf i marit de la poetessa Katarina Frostenson, va ser empresonat l'any passat després d'una condemna per violació. L'exmembre del jurat, per la seua banda, va abandonar l'Acadèmia després que una investigació descobrira que havia filtrat els noms dels guanyadors dels premis.

Des d'aleshores, s'ha creat un nou comité de premis amb l'objectiu de restablir la confiança del públic i conservar el dret a triar els guanyadors del premi literari més prestigiós del món. De fet, Lars Heikensten, director de la Fundació Nobel i que actua com a custodi dels premis creats en la voluntat de l'inventor de la dinamita Alfred Nobel, va advertir l'any passat que podria retirar-li a l'Acadèmia el paper d'atorgar el prestigiós premi literari.

També et pot interessar

stats