Javier Cercas, premi Planeta 2019 amb la policíaca ‘Terra alta’

La novel·la està protagonitzada per Melchor Marín, exdelinqüent convicte i actual mosso d’esquadra a Gandesa, heroi dels atemptats jihadistes de Cambrils de 2017.

L’escriptor Javier Cercas, durant l’entrega de guardons al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
L’escriptor Javier Cercas, durant l’entrega de guardons al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) / Andreu Dalmau (Efe)

L’escriptor extremeny establit a Catalunya Javier Cercas ha guanyat el LXVIII Premi Planeta de Novel·la 2019, dotat amb 601.000 euros, amb la novel·la policíaca Tierra alta.

Cercas, que s’ha imposat als 564 originals presentats en aquesta edició celebrada la nit d’aquest dimarts, s’havia presentat al concurs amb el pseudònim de Melchor Marín i el títol Cristales rotos. La novel·la està protagonitzada per Melchor Marín, exdelinqüent convicte i actual mosso d’esquadra a Gandesa, heroi dels atemptats jihadistes de Cambrils de 2017.

Nascut a Ibahernando el 1962, Cercas va viure la seua infància i joventut a Girona i més tard va residir a Barcelona, on es va llicenciar en Filologia Hispànica per la Universitat Autònoma de Barcelona. L’autor va obtindre plaça com a lector d’espanyol en la Universitat d’Illinois el 1987, on va estar dos anys abans de començar a impartir classes de literatura espanyola a la Universitat de Girona.

Del relat a la novel·la

La seua primera obra va ser el llibre de relats El móvil (1987), al qual van seguir les novel·les El inquilino (1989), El vientre de la ballena (1997) i Soldats de Salamina (2001), que va ser un èxit de vendes literari portat al cinema per David Trueba el 2003. Així mateix, les seues obres han sigut traduïdes a més de trenta idiomes.

Cercas també ha escrit assaig, amb un volum de crítica fruit de la seua tesi doctoral i titulat La obra literaria de Gonzalo Suárez (1993), a més de ser col·laborador en premsa. També ha publicat l’assaig Anatomia d’un instant (2009) –Premi Terenci Moix d’Assaig i Premi Nacional de Narrativa, entre altres–; la novel·la Les lleis de la frontera (2012) –Premi Mandarache de Joves Lectors de Cartagena–, El impostor (2014) i El monarca de las sombras (2017).

Actualment, és professor de literatura espanyola en la Universitat de Girona, Honorary Fellow de la Universitat d’Oxford i professor honorari de la Universitat Diego Portales de Xile. A banda dels premis guanyats per les seues novel·les, Cercas ha obtingut diversos premis d’assaig i de periodisme, com el Francesco de Sanctis, a Itàlia, o el Joaquín Romero Murube, a Espanya, i diversos reconeixements a tota la seua carrera, com el Prix Ulysse, a França, el Premi Internazionale del Salone del Llibre di Torino, el Premi Friuladria i el Premi Internazionale Città di Vigevano, a Itàlia.

També et pot interessar