L’IVAM estrena una exposició d’Otobong Nkanga amb obres de les dues últimes dècades

"Craving for Southern Light" recull dibuixos, tèxtils, poemes, escultures, objectes i 'performances' 

Otobong Nkanga interactuant amb una de les instal·lacions de l'exposició de l'IVAM 'Craving For Suthern Light'
Otobong Nkanga interactuant amb una de les instal·lacions de l'exposició de l'IVAM 'Craving For Suthern Light' / Miguel Lorenzo (IVAM)

Dibuixos, tèxtils, poemes, escultures, objectes i performances recorren una important selecció de les dues últimes dècades de treball de l'artista nigeriana Otobong Nkanga en l'exposició "Craving for Southern Light" ('Anhel de llum del sud') que s'inaugura a l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) aquest dijous. La mostra es podrà visitar fins a gener de 2024.

La presentació de l'exposició ha comptat amb la presència de la directora de l'IVAM i comissària de l'exposició, Núria Enguita i de la mateixa Otobong Nkanga.

L'artista Otobong Nkanga juntament amb  la directora de l'IVAM i comissària de l'exposició, Nuria Enguita
L'artista Otobong Nkanga juntament amb la directora de l'IVAM i comissària de l'exposició, Nuria Enguita / Miguel Lorenzo (IVAM)

Enguita ha descrit l’exposició com una activació on s'estableix una conversa, “no sols entre persones, sinó també entre tots els minerals, la matèria amb la qual treballa o la terra”. Assegura que el treball de Nkanga no obeeix a un pla establit quan s'enfronta a un espai, sinó que convida a sentir la llum, l'ombra, les converses amb la gent, les sensacions que amplien els límits de l’espai propi i els sabers diversos que contribueixen a l'obra. I aquesta qüestió emocional, mental i conceptual, definirà l'exposició. “Podem dir que és una persona que fa exposicions com a obra d'art”, ha destacat la comissària i directora de l'IVAM.

D’altra banda, Nkanga ha incidit en la funció dels artistes per a traduir el que es percep quan es mira, s'escolta o se sent per a ensenyar-li-ho al món. “Cal anar aprofundint en els significats. Per a mi és molt important veure quin tipus d'emocions estic percebent i pensar com puc traduir-les per a presentar-li-ho al meu públic”, explica.

La mostra té tres espais diferenciats on s'exposen els diferents treballs a través dels quals Otobong Nkanga examina la relació social i topogràfica amb el nostre entorn quotidià. També hi ha una instal·lació específica per a l'IVAM.

L'artista Otobong Nkanga juntament amb  la directora de l'IVAM i comissària de l'exposició, Nuria Enguita
L'artista Otobong Nkanga juntament amb la directora de l'IVAM i comissària de l'exposició, Nuria Enguita / Miguel Lorenzo (IVAM)

També et pot interessar

stats