La intel·ligència artificial permet acabar l’última cançó dels Beatles

La tecnologia s’ha usat per a traure la veu de John Lennon d'un antic demo musical

Imatge d'arxiu dels Beatles
Imatge d'arxiu dels Beatles / Ralf Liebhold

El llegendari músic britànic Paul McCartney ha admés aquest dimarts que han usat la intel·ligència artificial per a ajudar a acabar "el disc final dels Beatles", amb veu del mort John Lennon. En declaracions al programa "Today" de la BBC, McCartney, de 80 anys, ha dit que la tecnologia s’ha utilitzat per a "llevar" la veu de Lennon d'un antic demo musical perquè poguera completar la cançó.

"L'acabem d'acabar i es llançarà enguany", ha explicat l’exintegrant dels "quatre fabulosos" de Liverpool, si bé no ha anomenat la cançó, encara que s'estima, segons la cadena, que es tractaria d'una composició de Lennon anomenada Now and then, que data del 1978.

La composició, que McCartney havia rebut de la vídua de Lennon, Yoko Ono, s'havia considerat al principi com a part d'una recopilació de material dels Beatles el 1995. No obstant això, segons McCartney, George Harrison havia admés que la cançó era "fem" i es va negar a treballar en ella. "No tenia un títol molt bo, necessitava una mica de reelaboració, però tenia un vers bonic i John el cantava", ha dit. "Però a George no li va agradar. Com que The Beatles és una democràcia, no ho vam fer", ha agregat.

La BBC diu que el punt d'inflexió va arribar amb el documental Get Back, de Peter Jackson, de fa uns anys, que va entrenar els ordinadors per a reconéixer les veus dels Beatles i separar-les dels sorolls de fons, i fins i tot dels seus propis instruments, per a crear un àudio "net". "Ell (Jackson) va ser capaç de traure la veu de John d'un casset xicotet", ha dit McCartney.

"Teníem la veu de John i un piano i podia separar-los amb IA. Li deien a la màquina: "Aquesta és la veu. Aquesta és una guitarra. Lleva la guitarra"", ha explicat el músic. Així, es va poder prendre la veu de John Lennon i obtindre-la pura a través d'aquesta IA. "Fa una mica de por, però és emocionant, perquè és el futur. Haurem de veure a on ens porta", va dir.

També et pot interessar

stats