La Institució Alfons el Magnànim atorga els seus premis literaris

La categoria València Nova s'ha obert enguany a autors de qualsevol edat sense obres publicades i ha premiat, en el guardó de narrativa en valencià, Vicent Enric Belda

Les persones guardonades amb els seus llibres editats per la institució
Les persones guardonades amb els seus llibres editats per la institució / Institut Alfons el Magnànim

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i Investigació ha presentat aquest divendres les obres guanyadores dels premis literaris València i València Nova 2022. El palmarés inclou reconeixements en les modalitats d'assaig, narrativa, poesia i novel·la gràfica, tant en valencià com en castellà.

Enguany, la convocatòria dels premis València Nova s’ha obert a autors de qualsevol edat sense obres publicades. En aquesta categoria, Vicent Enric Belda ha rebut el premi de narrativa en valencià per Pavana per a un infant difunt, una novel·la policíaca ambientada en la València de començaments del segle XX.

Per al guardó de narrativa en castellà han escollit La piel muda, de Francisco López Serrano, un relat sobre la banalitat de l'art, les relacions i la vida. Albert Garcia Elena ha rebut el premi de poesia en valencià per L'illa de Henderson, i en poesia en castellà han seleccionat Vida salvaje, de l'escriptor i traductor Juan Ramón Santos.

L'assaig guanyador ha sigut De festa a patrimoni. La patrimonialització de les festes de la Mare de Déu de la Salut (1959- 2020), de Toni Bellón Climent, un recorregut pels últims seixanta anys de la festa d'Algemesí. Finalment, Candela Sierra ha guanyat el Premi València de novel·la gràfica amb Rotunda, que representa la precarietat laboral.

Precisament per a aquesta categoria el premi inclou la publicació de l’obra editada, un quadre original de l’artista Manuel Boix i un premi en metàl·lic, que ha incrementat la quantia: 13.000 euros en narrativa i assaig, 9.000 euros en poesia i 12.000 euros en novel·la gràfica.

 València Nova

Quant a la categoria de València Nova, Pablo Alaña ha sigut el guanyador de la modalitat de narrativa en castellà amb La sospecha eterna, una novel·la negra ambientada a Santander en l'època contemporània. El Premi València Nova de poesia en valencià cau en Tatiana Hidalgo-Marí, pel Mise in abyme, un poemari sensible i sincer sobre el pas del temps, l'amor i el desamor.

En poesia en castellà, Mayte Gómez Molina ha guanyat amb Los trabajos sin Hèrcules, que recull la tradició dels mites clàssics. Finalment, Carles Fenollosa és el guanyador de la modalitat d'assaig dels Premis València Nova amb Víctor Iranzo, poeta de la Renaixença (1850-1890), que el Magnànim acull dins del número 185 de la col·lecció "Estudis Universitaris".

Els premis en aquesta categoria, a més de la publicació de l'obra i la pintura de Boix, són de 7.000 euros en narrativa i assaig i 5.000 euros en poesia.

La presidenta del Magnànim, Maria Josep Amigó, ha felicitat les persones guardonades i ha destacat la qualitat de les seues obres, “que aporten prestigi a la marca València”. També ha tingut paraules d'agraïment per als 24 membres dels sis jurats diferents de cada modalitat.

Unes 200 personalitats del món de la cultura, les universitats i el periodisme han confirmat l'assistència a la gala, que se celebra aquest mateix divendres a la sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural La Beneficència. Durant l’acte la cantant Mireia Vives i el compositor Borja Penalba fan un homenatge a l'escriptor Joan Fuster en el seu centenari.

També et pot interessar

stats