Inauguren a Almenara el centre d'interpretació de la línia XYZ republicana

La fortificació es va construir durant la Guerra Civil i va aconseguir parar l'avanç de l'exèrcit franquista cap a València.

El centre d'interpretació s'ubica a la Casa dels Anglesos del paratge dels Estanys d'Almenara.

A Almenara (Plana Baixa) s'inaugura aquesta vesprada el centre d'interpretació de la línia defensiva XYZ, el primer que es posa en marxa a la Comunitat Valenciana. La línia fortificada la va construir l'exèrcit republicà l'any 1938 i va aconseguir parar l'avanç de l'exèrcit franquista que es dirigia cap a València.

Jorge Ramos, professor d'Història Contemporània de la Universitat de València, ha destacat en Les notícies de la nit el "gran valor històric i patrimonial" de l'enclavament.

El centre està situat a la Casa dels Anglesos del paratge dels Estanys i dividit en tres temàtiques interrelacionades: context històric, construcció de la línia i la repercussió social. Mitjançant uns panells s'explica què és el que va suposar aquesta línia defensiva i també s'hi poden veure diversos objectes originals de l'època.

L'historiador Ramos aposta per potenciar espais com aquest perquè suposen un patrimoni "amb molta demanda social". Crida l'atenció, segons conta, com la gent, especialment la més jove, se sorprén quan visiten aquests centres: "Veuen que és un patrimoni amb històries que estan oblidades, i no acaben d'entendre com".

També et pot interessar

stats