Les Illes Columbretes, escenari d'una competició de fotografia subaquàtica internacional

Rafael Fernández, campió del món de fotografia subaquàtica, ha tret imatges de la reserva marina.

Fotografia guanyadora realitzada pel campió del món de fotografia subaquàtica
Fotografia guanyadora realitzada pel campió del món de fotografia subaquàtica / Rafael Fernández Caballero

Orpesa ha acollit este cap de setmana el Festival Internacional d'Imatge Submarina (FESIMASUB). Un festival on han participat 54 fotògrafs que han capturat les millors imatges del fons marí de l'illa Grossa a les illes Columbretes, reserva marina i parc natural de la Generalitat Valenciana. Entre els participants, l'actual campió del món de fotografia subaquàtica, Rafael Fernando Caballero; Luis Martínez, actual campió d'Espanya; i José Carlos Rando, campió d'Europa de vídeo d'aquesta modalitat.

La competició de fotografia subaquàtica ha comptat amb tres modalitats: caçafotosub en apnea, que consisteix a fotografiar a pulmó lliure el major nombre d'espècies de peixos en quatre hores i mitja; fotosub amb escafandre, modalitat en què els fotògrafs utilitzen botella i el jurat valora la qualitat artística, l'equilibri i la originalitat d'una col·lecció d'imatges; i videosub amb escafandre, on els participants editen un vídeo amb diferents escenes submarines captades amb les seues càmeres durant la immersió. 

En la modalitat de caçafotosub apnea els guanyadors han sigut Juan Carballo i Isidro Felipe en càmera rèflex; i la parella formada per María Arcos i Dámaso Martínez, en càmera compacta. D'altra banda, José Carlos Rando, l'actual campió d'Europa, ha guanyat en la modalitat de videosub; i Rafael Fernández Caballero, actual campió del món de fotografia subaquàtica, en fotosub. 

La importància de la reserva marina de les Columbretes 

El fons marí de les illes Columbretes està declarat reserva marina des de 1990. Les 4.400 hectàrees que constitueixen la superfície marina estan protegides pel Ministeri de Medi Ambient. Les Columbretes formen un xicotet arxipèlag situat a poc més de 50 quilòmetres de la costa de Castelló. El formen quatre grups d'illots: l’Illa Grossa, la Ferrera, la Foradada i el Carallot. El punt més alt es troba a 77 metres a la part nord de l'Illa Grossa, anomenat mont Colibre. 

D'origen volcànic, l'aïllament en què viuen les diferents espècies animals i vegetals, el seu tamany xicotet i les dures condicions ambientals fan de les illes un ecosistema únic i especialment fràgil. Les illes Columbretes són una de les destinacions preferides per als aficionats al submarinisme de tot el món per la transparència de les aigües, la extraordinària bellesa del fons marí i la riquesa d'espècies animals i vegetals que acull.

Destaquen tres tipus d'hàbitats: les praderies marines, molt importants per ser una zona de refugi, alimentació i cria d'infinitat d'organismes marins; els fons de maërl, formats per algues calcàries i fons rocosos, on viu la llagosta roja i on també podem trobar, a molta profunditat, poblacions de gorgònies roges, úniques al mar Mediterrani. També podem trobar una gran quantitat de meros i corbines, i també dofins mulars, barracudes, peixos lluna. Ocasionalment també es poden observar cetacis grans com el rorqual comú, també anomenat balena d'aleta, la segona més gran del món.

També et pot interessar

stats