Igualtat llança l’Armari de la Memòria, un arxiu del moviment LGTBIQA+

La iniciativa pretén estendre el coneixement i la recerca sobre les violències, les lluites o el pensament del col·lectiu

Manifestació per la ‘Igualtat de drets’ en 1997
Manifestació per la Igualtat de drets de 1997 / Lambda

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha llançat la iniciativa l’Armari de la Memòria amb la finalitat de recuperar, conservar, digitalitzar i difondre fons documentals rellevants relacionats amb les diverses memòries del moviment LGTBIQA+ mitjançant la creació d’un arxiu obert a la ciutadania.

Aquest espai pretén, des d’una perspectiva valenciana i intergeneracional, “traure a la llum les nostres vivències i referents, conéixer la nostra història i reconéixer totes aquelles persones i experiències col·lectives que ens han precedit”.

Com a part del servei, s’ha anunciat que es programaran eixides per tot el territori valencià amb l’objectiu de recollir materials i testimonis que es facen ressò de la repressió, l’activisme, la patologització o l’apoderament del col·lectiu en els diversos vessants. 

El lloc web del projecte permetrà accedir al catàleg, localitzar els espais rellevants per a la memòria LGTBIQA+ valenciana en un mapa interactiu i identificar els esdeveniments més importants dins d’una línia de temps. 

A banda de la recuperació de fons documentals, les línies de treball se centraran en la conservació de la memòria oral, la difusió en línia o l’organització de jornades de divulgació, exposicions i projectes editorials que fomenten la recerca.

L'associació alacantina Decide-T en la manifestació de l'Orgull d'Alzira en 2004
L'associació alacantina Decide-T en la manifestació de l'Orgull d'Alzira en 2004 / Lambda

Com a part de la campanya de promoció d’aquest nou servei, durant la commemoració del Dia de l'Orgull LGTBI+, la parada Xàtiva de Metrovalència s’ha il·lustrat amb conceptes lligats a la memòria històrica del moviment.

També et pot interessar

stats