La historiadora francesa Hélène Carrère d'Encausse guanya el Princesa d'Astúries de Ciències Socials

El jurat ha enaltit l'experta en la cultura russa com "una de les personalitats més brillants, originals i distingides del pensament europeu contemporani"

La historiadora francesa Hélène Carrère d´Encausse
La historiadora francesa Hélène Carrère d'Encausse / Pedro Martín Lorenzo

La historiadora francesa Hélène Carrère d'Encausse, una de les grans especialistes en la història russa, ha sigut distingida aquest dimecres amb el Premi Princesa d'Astúries de Ciències Socials 2023.

El jurat l'ha enaltida com "una de les personalitats més brillants, originals i distingides de la historiografia francesa i del pensament europeu contemporani". Pel que fa a la seua obra, "constitueix probablement l'aportació més substantiva" que s'haja fet en les últimes dècades al coneixement de la Unió Soviètica i Rússia, "un dels temes essencials per a la comprensió del món contemporani".

Nascuda a París el 6 de juliol de l'any 1929, és secretària perpètua de l'Acadèmia Francesa i autora de més d'una vintena de llibres, sobretot sobre Rússia. Destaca L'imperi esclata, escrit el 1978 i amb el qual es va donar a conéixer entre el gran públic perquè hi va predir la fi de la Unió Soviètica a conseqüència de les tensions nacionalistes.

Denominada per molts "la tsarina dels sovietòlegs", és la mare de l'escriptor Emmanuel Carrère, que el 2021 va ser guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres.

També et pot interessar

stats