Has vist mai l’home dels nassos?

Aquest personatge mitològic encara està present en l’imaginari col·lectiu d’algunes localitats valencianes com Ontinyent i Gandia

133731147 3568141576639567 8390753289418197458 o 842x1024
Dia de l'Home dels Nassos / Acció Cultural del País Valencià Vall d'Albaida

“L’home dels nassos té tants nassos com dies li queden a l’any”, amb aquesta frase les mares i els pares d’alguns pobles valencians enviaven la xicalla al carrer a cercar el ser fantàstic per carrers i places. Però hi ha gat amagat, perquè l’home en qüestió només ix el dia 31 de desembre i, per tant, ja ha perdut tots els nassos i només en conserva un: el de l’últim dia de l’any.

Es tracta d’una tradició que es conserva a localitats de la Vall d'Albaida, la Safor i les comarques del nord i que també està present en altres comunitats autònomes, com Catalunya, les Illes Balears i La Rioja. A Cocentaina també tenen la seua pròpia varietat, perquè ells cerquen l’home de les orelles.

Dani Miquel va popularitzar una cançó en què dona a conéixer l’home dels nassos. El premiat cantautor parla d’un home que “va per tot arreu”, “viatjant de poble en poble”, encara que mai ningú no el veu. A més, envia els més menuts i menudes a baixar al carrer i a cercar-lo per “avingudes, places, cantons, estacions, bars, carrerons, solars, racons…”.

La xicalla d’Ontinyent ix a buscar l’home dels nassos

A Ontinyent celebren cada 31 de desembre, des de fa anys, una festa de benvinguda per a l’home dels nassos, amb l’objectiu de conservar aquesta tradició. Aquest any no ha sigut una excepció, ja que diverses associacions i entitats han organitzat una cercavila que ha començat aquest dissabte a les 11:30 h del matí a la font de la Bola de la plaça Major. Els adults s’han unit a les xiquetes i els xiquets ontinyentins per a cercar per tot el poble l’home més fonedís.

A més, la colla El Regall i els Gegants i Cabets d’Ontinyent han amenitzat l'acte amb música i danses i, per acabar, s'ha fet un ball a l’home dels nassos per a veure si enguany es deixa veure.

També et pot interessar