Has vist mai l’Home dels Nassos?

Aquest personatge mitològic a qui la xicalla ix a buscar cada 31 de desembre encara està present en l’imaginari col·lectiu de localitats valencianes com Xàtiva, Ontinyent o Gandia

Activitat d'animació amb l'Home dels Nassos celebrada a Xàtiva
Activitat d'animació amb l'Home dels Nassos celebrada a Xàtiva / Ajuntament de Xàtiva

“L’Home dels Nassos té tants nassos com dies li queden a l’any”, amb aquesta frase les mares i els pares d’alguns pobles valencians enviaven la xicalla al carrer a buscar l'home fantàstic als carrers i a les places. Però hi ha gat amagat, perquè l’individu en qüestió només ix el dia 31 de desembre i, per tant, ja ha perdut tots els nassos i només en conserva un: el de l’últim dia de l’any.

Es tracta d’una tradició que es conserva a localitats de la Vall d'Albaida, la Safor i les comarques del nord i que també està present en altres comunitats autònomes, com Catalunya, les Illes Balears i La Rioja. A Cocentaina també tenen la seua pròpia variant, perquè ells busquen l’Home de les Orelles.

Dani Miquel va popularitzar una cançó en què dona a conéixer l’Home dels Nassos. El premiat cantautor parla d’un home que “va per tot arreu”, “viatjant de poble en poble”, encara que mai ningú no el veu. A més, envia els més menuts i menudes a baixar al carrer i a trobar-lo a les “avingudes, places, cantons, estacions, bars, carrerons, solars, racons…”.

Enguany no ha sigut una excepció, i la xicalla de Xàtiva i d'altres pobles valencians també ha eixit al carrer a trobar en qualsevol racó l'home més fonedís.

També et pot interessar

stats