La guerra a Ucraïna i l'emergència climàtica, a debat en el Rototom 2022

Obrirà el Fòrum Social del festival el debat "We must change de world", on participaran Rosa María Artal i Juan Carlos Monedero

Imatge d'arxiu del Fòrum Social en l'edició de 2018
Imatge d'arxiu del Fòrum Social en l'edició de 2018 / Dominique Pozzo (Rototom Sunsplash)

El Fòrum Social del festival de reggae Rototom Sunsplash, que tindrà lloc a Benicàssim (Plana Alta) del 16 al 22 d'agost, tornarà a tindre debats en els quals participaran trenta experts per a abordar temes d’actualitat com l'emergència climàtica o la guerra d'Ucraïna.

Els experts, provinents de tot arreu del món, participaran en cinc xarrades i el mateix nombre de projeccions que completaran l'agenda d’aquest espai de debat i reflexió, que té com a lema "We must change de world". Amb el mateix nom tindrà lloc el primer debat (17 d'agost), que serà un diàleg entre la periodista i escriptora Rosa María Artal i el politòleg Juan Carlos Monedero. Tots dos exposaran la complexitat de l'escenari planetari i com poder redirigir el seu rumb. 

Sobre l'impacte del clima i les onades de calor en els recursos del planeta, i el col·lapse al qual condueix un model de creixement econòmic sense límits, es parlarà en el debat "Decreixem, o decreixem?", el 19 d'agost. Hi participarà l'investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Antonio Turiel, el divulgador científic Joaquín Araujo, el periodista especialitzat en clima Juan Bordera, i Luis Picazo, biòleg i director de documentals.

Projecció del curtmetratge documental Esperanza sobre Greenpeace 

El sistema de producció alimentària també té costos ambientals i socials, i d'això es parlarà en un debat internacional "El vol de la papallona i la nostra alimentació", el 18 d'agost, que abordarà els efectes del sistema d'alimentació massiva occidental en els ecosistemes naturals i comunitats de països com el Brasil i Xile. Hi participaran el sociòleg Daniel Jadue; la periodista Natzaret Castro, experta en sistemes alimentaris; Mireia Vidal, de la Coordinadora Llauradora del País Valencià; i el periodista italià Marco Bresolin.

També de la lluita contra el canvi climàtic dialogarà "Utopies per a canviar el món" el 21 d'agost, que donarà a conéixer xicotets projectes de comunitats locals que a través del seu compromís social i mediambiental proposen models de vida més sostenibles.

També es projectarà el curtmetratge documental Esperanza, dirigit per Álvaro Longoria. L'obra narra un dels innombrables viatges de la històrica embarcació de Greenpeace, que després de 20 anys d'expedicions en defensa dels oceans ha finalitzat la seua trajectòria. La sessió comptarà amb el relat, per videoconferència, del capità més veterà de les expedicions de l'organització ecologista, Joel Stewart.

"El repte de la pau" completarà el 20 d'agost els debats del Fòrum Social 2022. El punt de partida serà la guerra a Ucraïna, que ha canviat el panorama geopolític mundial i ha normalitzat conceptes que semblaven impossibles, com l'amenaça d'una guerra nuclear.

Hi participaran les periodistes Inna Afinogenova (antic corresponsal de Russia Today); Irene Zugasti (especialitzada en relacions internacionals) i Olga Rodríguez, cofundadora d'ElDiario.es i experta en conflictes, al costat del també periodista i investigador Miquel Ramos.

Quant a les projeccions, Presó i societat: reimaginant la justícia (17 d'agost) tractarà la resocialització després del pas per presó. Comptarà amb la nord-americana Baz Dreisinger, fundadora del projecte Incarceration Nations Network, i els testimonis de l'artista colombiana Diana Reggaeshanty i la banda jamaicana The Skatalites, que han participat en projectes de resocialització a través de la música i l'art.

També Cuentos de la ciudad accidental (dijous 18) del director de Gàmbia Maïmouna Jallow; El poder del fotoperiodismo en la Acción Humanitaria (19 d'agost), que uneix les mirades dels fotoperiodistes Juan Carlos Tomasi (Metges sense Fronteres) i Pedro Armestre (Greenpeace); o Mesa para 3 (20 d’agost) dirigit per Álvaro G. Company i Meka Ribera i premiat com a Millor Guió en el Humans Fest de València arribaran al festival.

També et pot interessar

stats