De Guadalajara al Montgó, amb un festival de cinema en la maleta

Álvaro Pardo i Maria José Ramos fundaren fa dotze anys el Certamen de Cinema de Viatges de l'Ocejón (Guadalajara) i en mudar-se a Jesús Pobre s'emportaren amb ells el certamen, que se celebra aquest cap de setmana

Cartell del Certamen de Cinema de Viatges de l'Ocejón al Montgó
Cartell del Certamen de Cinema de Viatges / Organització del certamen

Aquest cap de setmana, a Jesús Pobre (Marina Alta) se celebra la dotzena edició del Certamen de Cinema de Viatges del Ocejón, tercera al Montgó, organitzat per l'Associació de Veïns i veïnes d'aquesta EATIM (entitat d'àmbit territorial inferior al municipi) lligada a Dénia. Es tracta d'un cicle viatger que ha canviat la seu, de la muntanya nevada i misteriosa de l'Ocejón, en la província de Guadalajara, per una localitat menuda arrecerada pel Montgó, un altre pic ple de llegenda.

La proximitat del certamen a la natura no és casual, ja que la seua història està marcada per la difusió de documentals ecologistes, la projecció de films sobre rutes senderistes i ficcions que promouen la sensibilització mediambiental.

Segons un dels creadors, Álvaro Pardo, "a la costa alacantina es manté l’esperit amb el qual va sorgir el certamen: parlar de natura i centrar-se en el viatge alternatiu, viatge en sentit ampli, de transformació".

Van ser Álvaro i la seua companya María José Ramos qui inventaren aquest certamen senzill, amb atmosfera de poble, i quan canviaren de domicili per a instal·lar-se al costat de Dénia s'emportaren el certamen de cinema de viatges. El veïnat de Jesús Pobre va rebre amb els braços oberts la iniciativa i s'hi implicaren des del primer moment.

Aquest cap de setmana el visitant podrà veure documentals com Viajeros Bio-Lentos, en què es conta un viatge en bicicleta en harmonia amb la naturalesa, pedalejant lentament, sense pressa, "sense soroll, sense motors com les branques que meneja el vent", explica l'autor, Paco Tortosa.

Hi haurà també una xarrada, "Transitando con Estrellita Azul", a càrrec de Magdala Manero, infermera, que explicarà el seu projecte de viatjar en furgoneta impartint cursos sobre cuina, llavors i salut. Manero ha recorregut països d’Amèrica, l'Orient Mitjà, Europa, Àfrica i l'Índia per a conéixer millor les llavors. 

Però, sobretot, el públic assistent podrà disfrutar del visionat d'onze pel·lícules en què es mostren recorreguts per la natura, expedicions o la road-movie Nora, sense rumb per la costa del País Basc, de Lara Izagirre. Exodus, de l'alemany Oliver Stiller, sobre la primera caravana migrant de centreamericans, a la recerca del somni americà, o Cartes mullades, de Paula Palacios, produïda per Isabel Coixet, són altres de les propostes a l'abast de qui s'acoste a Jesús Pobre.

“No volem un creixement exponencial del certamen, només busquem ser una trobada del veïnat per a disfrutar del cinema d’autor de manera familiar”, asseguren des de l'organització.

Cartell del Certamen de Cinema de Viatges de l'Ocejón al Montgó
Cartell del Certamen de Cinema de Viatges de l'Ocejón al Montgó / Certamen de Cinema de Viatges de l'Ocejón al Montgó

També et pot interessar

stats