'Green Book' guanya l'Oscar a millor pel·lícula i 'Roma' atorga a Cuarón la seua quarta estatueta

La pel·lícula biogràfica sobre el cantant de Queen, Freddie Mercury, ha sigut l'obra amb més premis.

VÍDEO | \'Green Book\' guanya l\'Oscar a millor pel·lícula i \'Roma\' atorga a Cuarón la seua quarta estatueta

Green Book, la primera incursió de Peter Farrelly en terreny dramàtic, ha triomfat en els premis Oscar amb tres estatuetes, inclosa la de millor pel·lícula, el colofó a una cerimònia que ha convertit Roma en eterna i va veure el mexicà Alfonso Cuarón guanyar la quarta estatueta de la seua carrera.

La 91 edició dels premis de l'Acadèmia de Hollywood ha repartit els triomfs i ha donat un gran protagonisme a Bohemian Rhapsody, l'obra amb més premis, un total de quatre. Aquesta pel·lícula biogràfica sobre el cantant de Queen, Freddie Mercury, s'ha emportart el premi a millor actor, edició de so, mescla de so i millor muntatge.

Amb tres premis han destacat Black Panther –millor banda sonora original, millor vestuari i millor disseny de producció–, Green Book –millor pel·lícula, millor actor de repartiment i millor guió original– i Roma –millor pel·lícula en llengua no anglesa, millor director i millor fotografia, els dos per a Cuarón.

Així mateix, Roma s'ha convertit en la primera obra mexicana que s'alça amb l'estatueta en la categoria de millor pel·lícula en llengua no anglesa. "No hi ha fronteres ni murs que frenen l'enginy i el talent", ha dit l'actor Javier Bardem, encarregat d'entregar el guardó i qui ha fet el seu discurs completament en castellà. A més, Cuarón s'ha endut a títol propi les estatuetes a la millor direcció i a la millor fotografia.

És la cinquena estatueta a millor direcció que va per a Mèxic en els últims sis anys: Cuarón va guanyar en 2014 per Gravity; Alejandro González Iñárritu se les va endur en 2015 i 2016 per Birdman i El renacido, i Guillermo del Toro va triomfar en 2018 amb La forma del agua.

Millors actors i actrius de la vetlada

La gran sorpresa de la vetlada ha arribat amb la victòria de la britànica Olivia Colman com a millor actriu per La favorita, imposant-se a Glenn Close, l'eterna nominada –set candidatures– i la gran destacada en tots els pronòstics per la seua labor en La bona esposa. En canvi, Rami Malek ha complit amb l'esperat i va guanyar l'Oscar al millor actor pel seu paper de Freddie Mercury en Bohemian Rhapsody.

Així mateix, Regina King ha guanyat l'estatueta com a millor actriu de repartiment per El blues de Beale Street, mentre que Mahershala Ali ha sumat el seu segon premi com a millor actor de repartiment en tres anys després de l'obtingut per Moonlight en 2016.

Un altre moment destacat ha sigut l'Oscar que va obtindre Spike Lee –el primer de la seua trajectòria– al millor guió adaptat per BlacKkKlansman, un premi que ha recollit després d'abraçar-se efusivament amb Samuel L. Jackson, un dels seus actors fetitxe. "Les eleccions presidencials de 2020 estan molt prop. Mobilitzem-nos. Estiguem en el costat correcte de la història. Fem l'elecció moral d'amor contra odi", ha dit Lee sense esmentar explícitament al polèmic president dels Estats Units, Donald Trump.

Lady Gaga, que optava a l'Oscar com a millor actriu per Ha nacido una estrella, ha protagonitzat el moment musical de la gala al piano al costat de Bradley Cooper interpretant el tema 'Shallow', que ha guanyat el premi a la millor cançó.

El premi a la millor pel·lícula d'animació ha sigut per a Spider-Man: un nou univers, una de les sorpreses de la temporada per la seua bona acollida tant en taquilla com en premis i la favorable recepció de la crítica. I en l'apartat documental, el guanyador ha sigut Free Solo, que conta la proesa d'Alex Honnold, un escalador que va ascendir, sense cordes, els 914 metres quasi verticals d'El Capitán, a la vall de Yosemite.

D'altra banda, el curtmetratge d'acció real Madre, de l'espanyol Rodrigo Sorogoyen, se'n va anar de buit pel triomf de Skin en la seua categoria. Sorogoyen és el seté director espanyol que aconsegueix una nominació al millor curt en els Oscar.

També et pot interessar

stats