La Geperudeta, el dolç que ret homenatge a la patrona de València

Els forns elaboren estes tortes de carabassa i ametla amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats

Geperudetes / À Punt NTC
12 de maig 2024 - 18:38

Ja fa dies que als aparadors dels forns de València llueix un dolç molt especial: les geperudetes. Unes tortes redones amb textura de pa de pessic i cobertes de sucre glaç, que es caracteritzen per tindre al damunt la silueta de la Mare de Déu dels Desemparats.

Més de vint anys té la fórmula d'este pastís creat pel proveïdor del Gremi de Pastissers que pretén retre homenatge a la patrona de la ciutat. "En concret va ser Dulces Montes, que volia fer un dolç per a la Mare de Déu. El va formular i ens el va donar als forns perquè el férem", ha explicat el forner Lázaro Moreno als micròfons À Punt Notícies.

La recepta uneix dos conceptes: la tradició pastissera i la devoció per la maredeueta. "La recepta original portava carabassa, ametla, la farina, els ous, després mantega. I després ja el toc personal de cada forner. A mi m‘agrada fer-la amb oli d’oliva", ha explicat Lázaro. "Tota la campanya de l’any passat vaig fer unes 600 peces. Jo estic fent geperudetes ja des de Sant Vicent", confessa.

Al forn de Lázaro acudia este diumenge la clientela buscant l'apetitós dolç. "Als meus nets els dic: mengeu-se-les, que és com si vos mengeu a la Mare de Déu i vos farà un miracle i voreu que guapos esteu tots", ha narrat una compradora. I és que es tracta d'un dolç que "ompli el cor i la panxeta", ha afirmat una altra clienta.

També et pot interessar

stats