La gentrificació i el turisme es mengen "a mos redó" el barri del Cabanyal de València

Un gelat amb forma de façana, metàfora del "consum" del barri, protagonitza l'edició d'enguany del festival Cabanyal Íntim

Comença la 12a edició del festival Cabanyal Íntim / À Punt NTC

El festival Cabanyal Íntim torna a València amb un programa d'art i reivindicació. L'edició d'enguany, que se celebra del 16 al 19 de maig, ha comptat amb l'artista Miguel Hache per a presentar un gelat amb la forma d'una de les façanes més identificatives del barri, la Casa dels Bous, com a metàfora d'un Cabanyal devorat per la gentrificació i el turisme. "Gelat s'ha quedat el barri, menjat a mos redó pels efectes de la turistificació, la depredació ambiental i la gentrificació residencial", expliquen els organitzadors del festival en un comunicat.

El Cabanyal-Canyamelar és un barri de València declarat bé d'interés cultural fa trenta anys i que lluita per superar l'enèsima crisi. Es va enfrontar des de finals dels 90 al Pla de Cabanyal, un projecte que proposava tombar 1.600 vivendes per a prolongar l'avinguda Blasco Ibáñez i obrir-la a la mar. Hui la situació és distinta, està de moda i els reptes que afronta són diferents. La gentrificació i l'efecte del turisme en la vida diària de la gent local és actualment una de les majors preocupacions en les ciutats i el Cabanyal Íntim no mira cap a altra direcció en esta edició.

El festival ha tirat d'humor i creativitat i presentat un gelat amb la inscripció "Caba Nyam", que es podrà degustar els dies 18 i 19 de maig prèvia reserva en el web del festival i que servirà de fil conductor de dos activitats amb la participació del públic. Darrere d'este projecte està l'artista plàstic Miguel Hache, que ens explica que el gelat és una representació de com "consumim" els barris i com la gentrificació suposa acabar amb la quotidianitat dels veïns i veïnes del barri.

La 12a edició del festival convida a recórrer els carrers del Cabanyal per a conéixer-lo i estimar-lo. Enguany, entre les diferents activitats programades, tres cases obrin les portes per a oferir l'oportunitat d'entendre millor la vida cabanyalera des de dins.

També et pot interessar

stats