La Generalitat reprén el tràmit per a declarar BIC l'Alt Forn 2 de Sagunt

Segons Cultura, a causa de la seua gran altura ha constituït "una fita fonamental en el perfil urbà" del Port de Sagunt, i suposa una referència visual i històrica

El nou forn, es va encendre per primera vegada en 1965 i es va apagar definitivament en 1984
El nou forn, es va encendre per primera vegada el 1965 i es va apagar definitivament el 1984 / Ajuntament de Sagunt

La Generalitat ha iniciat de nou l'expedient per a declarar bé d'interés cultural (BIC), amb la categoria de monument, l'Alt Forn número 2 de la siderúrgica del Port de Sagunt, després que el tràmit que va començar el novembre de 2020 caducara en haver passat vint mesos sense dictar resolució.

Segons la nova resolució de la Conselleria de Cultura que publica aquest dijous el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, aquesta infraestructura forma part del gran complex fabril en el qual es van construir tres alts forns i un gran nombre de naus i edificis annexos del que es va denominar Alts Forns del Mediterrani.

En els anys setanta, i a causa de la crisi mundial, es va iniciar a una lenta agonia de la fàbrica, la qual desencadenaria finalment en els anys huitanta en el tancament definitiu de l'empresa minerosiderúrgica, tant per raons econòmiques com polítiques.

Dels edificis amb caràcter fabril que queden el més destacable és l'Alt Forn número 2, que des de la seua construcció i a causa de la seua gran altura ha constituït “una fita fonamental en el perfil urbà” del Port de Sagunt, i suposa una referència visual i històrica de l'evolució i origen de la població.

És l'únic que queda dels tres elements fonamentals dins de la dinàmica de treball de la indústria siderometal·lúrgica del port de Sagunt, ja que en ells s'efectuava la fusió i la reducció de minerals de ferro amb vista a elaborar la fosa i obtindre el lingot d'alt forn, format per mineral de ferro, carbó de coc i calcària, que és la matèria primera fonamental per a la fabricació de l'acer.

La seua construcció es va iniciar el 1922 i el 1926 va proporcionar la seua primera colada de lingot d'alt forn. El 1961 va ser derrocat i reconstruït, canviant-ne la tipologia i augmentant-ne les dimensions i la producció.

De l'anterior forn només es va aprofitar una part dels fonaments, el pla inclinat de càrrega i el conjunt d'estufes i tubs bufafocs. El nou forn, que és el que hui dia es pot veure, es va encendre per primera vegada en 1965 i es va apagar definitivament el 24 de març de 1984.

El so de la sirena

A més de les parts que conformen l'Alt Forn, el so de la sirena es recupera com a patrimoni immaterial, perquè es considera que és un dels més significatius i rellevants pel seu valor històric i el seu impacte sobre les persones que van viure i van conviure amb aqueix senyal acústic.

Més enllà de la seua funció d'assenyalar el canvi de torn, aquest so, i el paisatge sonor que crea, simbolitza la societat industrial que va créixer al Port de Sagunt, enfront del paisatge sonor rural, dominat pels tocs de campana, assenyala la resolució de la Conselleria.

Després de les remodelacions urbanístiques dels últims anys que han transformat l'espai que ocupaven les instal·lacions fabrils, l'Alt Forn número 2 ha quedat situat en el centre d'una rotonda de l'avinguda dels Alts Forns.

L'edifici va ser rehabilitat l'any 2012 i es va construir al seu costat un pavelló de recepció de visitants equipat amb instal·lacions audiovisuals, mentre que s'han obert tres portes en la part baixa del cresol per a possibilitar la visita a l'interior del forn.

A més, s'han recuperat alguns elements relacionats amb l'activitat de l'Alt Forn, que es troben exposats al costat de l'edifici, i s'ha construït també una via fèrria en el perímetre de la rotonda per al pas d'una locomotora de vapor.

També et pot interessar

stats