La geganta La Turca torna al Museu del Corpus de Xàtiva

L'Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València ha restaurat la històrica figura.

La restauració del gegant la Turca ha estat un procés complex i laboriós
La restauració del gegant la Turca ha estat un procés complex i laboriós / Ajuntament de Xàtiva

Un grup d'experts de l'Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València han tornat la figura de la geganta La Turca al Museu del Corpus de Xàtiva després d'haver estat sotmesa a un llarg procés de restauració integral. La figura l'enviaren a restaurar el 7 de desembre de 2018. Ara, més d'un any i dos mesos després, la històrica geganta tornarà a lluir amb tot l'esplendor a la Casa Santandreu, seu de l'exposició permanent dedicada a posar en valor aquesta important mostra del patrimoni cultural xativí.

També l'acompanya, completament restaurat, un cap de nano conegut com La Gitana, una altra de les figures antigues del Corpus que es conserven a Sant Domènec. I, a més, l'equip tècnic ha recollit el gegant històric del Negre per a sotmetre'l també a un procés de restauració integral.

La restauració de La Turca ha costat 3.025 euros. Es tracta d'una peça anònima de cartó pedra, pintada a l'oli, amb ulls de cristall i una perruca elaborada amb cabell natural. La figura, que data de la primera meitat del segle XX, va deixar de desfilar a la processó del Corpus a finals de la dècada dels 70 del segle passat com a conseqüència del deteriorament que havia patit. La peça es va emmagatzemar al dipòsit de la Brigada de Policia Urbana, on va restar pràcticament oblidada fins a principis de 2018, moment en què l'Ajuntament de Xàtiva va iniciar el procés de creació del Museu del Corpus i la progressiva recuperació dels elements històrics associats a aquesta festa que encara es conserven a la ciutat.

La restauració ha estat un procés complex i laboriós, donades les característiques materials de la peça. S'ha reconstruït el bastidor de fusta; s'ha reparat el cap i el cos de la geganta, de cartó pedra; s'han reconstruït els braços i mans de la figura; s'han netejat en profunditat les peces de la vestidura i el cabell i s'han restaurat totes les parts policromades amb diversos materials i tècniques pictòriques.

Després de La Turca, li arriba el torn al Negre. Aquesta altra figura es veurà sotmesa a un procés similar de recuperació, després del qual s'exposarà junt amb la Turca. Però en aquest cas, la figura del Negre s'exposarà sense cobrir amb la indumentària, amb la finalitat que els visitants del Museu del Corpus puguen observar el mode com estaven construïts aquests antics gegants del Corpus de Xàtiva.

També et pot interessar

stats