El gegant del Negre torna a Xàtiva gràcies a Pep 'Botifarra' i la Universitat Politècnica

La mítica figura de les festes del Corpus de la capital de la Costera la va trobar el cantaor i l'ha restaurada un equip de la UPV

El gegant del negre de Xàtiva ja està restaurat
El gegant del Negre de Xàtiva ja està restaurat i ha tornat al Museu del Corpus de la ciutat / À Punt
Paco Morrió
24 de novembre 2021 - 17:10

Després de molts anys Xàtiva ha recuperat tot un símbol de la seua antiga festa del Corpus: el gegant del Negre. El cantaor de la capital de la Costera Pep Gimeno 'Botifarra', que és un apassionat de la cultura i les tradicions valencianes i més de les de la seua ciutat, va trobar aquesta figura del segle XIX mal conservada en un magatzem quan treballava de ferrer en la brigada d'obres de Xàtiva.

Aquest dimecres, Botifarra ha estat present durant la tornada de la figura i ha explicat a À Punt NTC que quan se'l va trobar estava en un estat lamentable: havia perdut monyo i part de la pintura havia saltat.

Ara, després de passar per les mans d'un equip de restauració de la Universitat Politècnica que ha recuperat els cabells naturals i els ulls de vidre, el gegant del Negre ha tornat al Museu del Corpus i ja descansa al costat de la seua companya la Turca.

El valor d'aquesta figura va més allà del que es pot veure per fora, ha assenyalat el tècnic cultural de l'Ajuntament de Xàtiva, Toni Martínez, ja que està fet amb periòdics de l'època que encara es poden veure si s'observa l'estructura interna del gegant.

De veure'l tornar a casa, Gimeno s'ha emocionat tant que quasi plora, ha confessat. Estem parlant d'una tradició de fa molts anys i paga la pena recuperar-la perquè si no ho conservem nosaltres no vindrà ningú a fer-ho, ha postil·lat.

També et pot interessar

stats