Gata de Gorgos: escac a la reina

Trenca amb 40 anys de costum en canviar el sistema d'elecció dels càrrecs de la festa patronal i eliminar la nomenclatura reina.

Vista de Gata de Gorgos
Vista de Gata de Gorgos / Ajuntament Gata de Gorgos

El 8 de març de 2018 passarà a la història per ser el primer en què les dones pararen el món en la primera vaga general feminista. 

La celebració de la jornada reivindicativa va inspirar la idea de canviar la forma en què durant els darrers 40 anys s'ha triat la màxima representant de les festes patronals de Gata de Gorgos, coincidint amb la demanda per part dels quintos i les quintes. 

La més guapa

La més guapa

L'alcaldessa del municipi de la Marina Alta és Marta Mengual i explica a À Punt Mèdia l'objectiu de la iniciativa: "sabedors de la problemàtica que teniem ací, on la reina encara era elegida per votació popular, amb un cartonet eliminatori basat en la bellesa de les candidates que s'exposaven dalt de l'escenari, des del grup Compromís presentàrem una moció per a canviar el sistema d'elecció de la reina i, de pas, retirar la nomenclatura de reina, donant veu als quintos i les quintes perquè decidiren com triar un representant del poble". 

La moció va ser assumida per totes les forces polítiques de Gata de Gorgos i, per unanimitat, es va aprovar el 28 de març posar fi a quaranta anys de costum i substituir-lo per un model inclusiu, igualitari i sense discriminacions.

Apoderar la joventut

Apoderar la joventut

A partir d'ara, els càrrecs, si els que estrenen la majoria d'edat així ho decideixen, seran triats per consens entre els grups polítics i la comissió de festes. Segons Marta Mengual: "del que es tracta és d'apoderar la joventut del poble, perquè és gent molt conscienciada, que ho ha treballat a l'institut, que ha sigut educada d'una manera molt respectuosa i que són coneixedors de la diversitat de gènere, a més, han d'acostumar-se a prendre decisions".

Quintos i quintes tenen un parell de mesos per a mostrar la seua opinió, un grup important opta perquè tot el col·lectiu represente les festes patronals sense la necessitat de nomenar càrrecs. El que està decidit és la desaparició del nom "reina de festes".

Inclusió en els infantils

Inclusió en els infantils

Pel que fa als representants infantils, tradicionalment la regina infantil i la dama han sigut xiquetes, però a partir d'ara els xiquets també tindran accés a la màxima representació festera, bé mitjançant parelles mixtes o del mateix sexe. Siga com siga, l'acte de coronació desapareixerà per sempre. 

Les festes patronals del Santíssim Crist del Calvari de Gata de Gorgos se celebra entre final de juliol i principi d'agost amb una gran oferta popular.

També et pot interessar

stats