Gandia reivindica els Borja en la seua Fira

La capital de la Safor celebra la Fira i Festes 2018 del 28 de setembre a l'1 d'octubre.

Monument d'homenatge als Borja davant el Reial Col·legi Escola Pia de Gandia
Monument d'homenatge als Borja davant el Reial Col·legi Escola Pia de Gandia / Jelena Zubiņska

Gandia celebra del 28 de setembre a l'1 d'octubre les festes patronals en honor de Sant Francesc de Borja. Una Fira i Festes "borgiana, internacional, igualitària, multicultural i participativa", segons han destacat en l'Ajuntament de la capital de la Safor. Com a novetat, enguany, participaran en la iniciativa Territori Borja, a la plaça de les Escoles Pies, altres poblacions vinculades també a la família valenciana més universal: València, Xàtiva, Canals, Alfauir, Castelló de Rugat, Albaida, la Valldigna, Vallés i Llombai. 

L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha presentat aquest divendres l'edició de les festes d'enguany, junt amb el regidor de Cultura, Joan Muñoz, i el tècnic del departament, Juanjo Payà. Morant ha destacat la reivindicació municipal de l'"esperit borgià". Segons ha dit, "l'any passat el dissenyador Miquel Suay va presentar una desfilada al palau Ducal amb el títol de 'Coratge', una proposta inspirada en la nissaga Borja, i enguany hem volgut seguir homenatjant els Borja, dins de la Ruta dels Borja, gràcies al conveni que Gandia va signar amb el director de l’Agència Valenciana de Turisme, Francesc Colomer”. Aquest pla inclou, entre altres mesures, l'obertura al públic de l'Alqueria del Duc, actual seu de l'agència a Gandia i espai senyorial utilitzat per la família Borja per a l'esplai i la cacera. 

Vetusta Morla, cap de cartell

El grup madrileny Vetusta Morla serà el cap de cartell musical, el dissabte 29 de setembre, a l’IES Maria Enríquez. Les entrades ja estaran disponibles dilluns pròxim, a les 12:00 h, en producemelive.com per a tots aquells que vulguen adquirir-les, a un preu de 25 euros. Segons ha destacat l'Ajuntament, "el més econòmic de la seua gira". Actuaran precedits del duo Miss Dandy. El Parc de la Festa també acollirà les actuacions de Zoo, Rayden, Sense Sal i el guanyador de Sona la Dipu, el divendres 28 de setembre.

Destaca també l'espectacle inaugural, que enguany va a càrrec de la prestigiosa companyia D’Irque & Fien, de Bèlgica, i du per títol Sol Bémol. Serà a la plaça Major, la vesprada del 28 de setembre. De matí, obrirà la festa el Tio de la Porra amb les tradicionals bandes. El Teatre Serrano, recuperat per a la gestió pública a finals de l'any passat, acull quatre espectacles teatrals i musicals, mentre que la Casa de la Marquesa acollirà una mostra de l’obra recent d’Antoni Miró i la Sala de Dones del Centre Museístic de l’Antic Hospital de Sant Marc, una exposició col·lectiva sobre el personatge Ubú, del conegut autor teatral de Laval (ciutat agermanada amb Gandia), Alfred Jarry.  

Això, a més dels tradicionals mercats temàtics (el renaixentista a la zona del Palau, el tradicional a Sant Josep-Raval i Soc Àrab 2, a la plaça dels Colomets), el Festival Multicultural a la plaça del Prado i la Fira d’Associacions al Passeig, i els espectacles de carrer, on enguany participen 16 companyies valencianes, de l’estat espanyol i de països com ara Bèlgica, Itàlia, l'Argentina, el Brasil i França. 

També et pot interessar

stats