GALERIA | Visita les nou falles de la Secció Especial 2023

Amb un pressupost d’entre 90.000 i 255.000 euros, nou monuments han competit en la secció especial

Falles de Secció Especial 2023
Falles de Secció Especial 2023 / P.González i P. Marín
Fotos: P.Gonzalez-P.Marin
16 de març 2023 - 12:28

Quasi 800 falles, entre grans i infantils, engalanen els carrers dels municipis mentre esperen el foc de Sant Josep. D’aquestes, en destaquen nou per la seua monumentalitat, detall i pressupost (totes superen els 90.000 euros): les falles de Secció Especial. Una de les nou comissions i els seus artistes fallers, encarregats de crear aquests espectaculars mons, plens de color i estructures impossibles, han sigut guardonats amb els premis més desitjats aquest dijous de vesprada. 

🥇1er Premi Exposició - Misser Mascó

“Kromatica”

Artista: David Sánchez Llongo | Disseny: David Sánchez Llongo i Dani Gómez

Amb una inversió de 160.000 euros, David Sánchez recorre a un autèntica allau cromàtic per a representar muses i déus que formen un enorme conglomerat mitològic. La paleta de color és, de fet, el llenguatge de la sàtira amb què l’artista carrega contra la guerra, la frivolitat o la manipulació. Així, el roig infernal és el color triat per a representar un Putin a qui acompanya el dimoni mateix, el dol del negre serveix per a retre homenatge a les víctimes de la crisi, l’assot a la premsa sensacionalista el dona el color groc, i el rosa està reservat per al món de la faràndula.

🥈2n Premi Plaça del Pilar

“We Will Survive”

Artista: Paco Torres | Disseny: Carlos Benavent

En una de les places clau del món faller, la comissió del Pilar torna a apostar per un projecte voluminós i espectacular que enguany signa Paco Torres. Ha tingut 170.000 euros per a construir una infinitat d’escenes recarregades fins al límit. S’enfronten així pors i misèries humanes a les esperances i il·lusions per sobreviure amb família, innocència i amor.

🥉3r Premi Convent de Jerusalem - Matemàtic Marzal

“Per un grapat d’euros”

Artista Pere Baenas | Disseny: Alejandro Santaeulalia

Després de guanyar-se el tron d’Especial en tres dels últims quatre anys, aquesta comissió està en ratxa i el seu artista, Pere Baenas, persegueix el pòquer d’asos: “Per un grapat d’euros” té el pressupost rècord de les falles d’enguany (255.000 euros) i homenatja, a través d’una al·legoria en el llunyà Oest, la Declaració Universal de Drets Humans per a satiritzar polítics i dirigents amb una crítica càustica, tot això embolicat en un volum inabastable de ninots de caps indis i vaquers, cavalls i fins a una diligència suspesa enlaire.

4t Premi Na Jordana

“Clover Earth. Terra d’esperança, fe, amor i sort”

Artista: Mario Gual

Mario Gual firma una falla d’alta volada en el barri del Carme, al límit ja del centre històric, que amb un cost de 150.000 euros construeix un gegantesc i colorista regne arbori on caben des d’animals fantàstics fins a fades, personatges mitològics i follets que flueixen amb paisatges onírics, però on també es fica un casino.

5é Premi Sueca - Literat Azorín

“危 機 (Crisistunitat) Àsia, on anem?”

Artista: Santaeulalia Tematización | Disseny: Josete Santaeulalia

Les crisis i les seues oportunitats són el leitmotiv de l’obra de Pedro Santaeulalia que, amb una inversió de 140.000 euros, exhibeix orgullosa en ple barri de Russafa. Un repàs a temes de l’actualitat sota la mirada d’una enorme família xinesa i el seu particular univers de tradicions, saviesa, colorit, fanalets, màscares, peixos exòtics i ossos panda.

6é Premi Cuba - Literat Azorín

“Vida”

Artista: Vicente Martínez | Disseny: Juan Ramón Vázquez

La figura d’una dona, que presideix aquest monument ubicat a Russafa, és la font que emana vida a través d’uns fils rojos. Línies connectades a la Terra que conten que el destí està marcat. Des de les vides que ha passat per les mans d’un artesà, les que s’expressen de mil formes i colors en el món animal fins al trànsit que marca el temps, des de la tendresa d’un nadó que simbolitza l’origen de la vida fins a la vellesa. En conjunt, l’artista Vicent Martínez ha volgut oferir una idea fresca, una cosa que tal com va reconéixer, “cada dia costa més de parir”. 

7é Premi L’Antiga de Campanar

“Som de colors”

Artista: Carlos Carsí | Disseny: Ramon Pla

La dona i el color són els grans protagonistes de la falla que ha dissenyat l’artista Carlos Carsí, amb un pressupost de 170.000 euros. “Som de colors” té com a eix central quatre enormes dones, serenes i callades, al costat de figures fantàstiques i recreacions oníriques. A més, el públic ha indultat el seu ninot “La pirotècnia”.

8é Premi Almirall Cadarso - Comte d’Altea

“Que no pare la música”

Artista: Toni Pérez | Disseny: Miguel Santaeulalia Serrán

Un espectacle musical per a la vista que Toni Pérez alça per a repassar, en clau de sàtira mordaç, totes les melodies que ixen de polítics, joves, empresaris, esportistes i directius. Amb un pressupost de 140.000 euros la peça exposa temes actuals com la crisi energètica, la inflació, el dopatge i la promiscuïtat. Tot això presidit per un immens rei gandul que s’envolta de bufons i de muses.

9é Premi Regne de València - Duc de Calàbria

“Dis-li amor, dis-li X”

Artista: Sergio Musoles | Disseny: Carlos Sanz

Un pintoresc retrat de l’amor i el sexe en clau exòtica, amb el Kamasutra com a eix central i l’humor com a fil conductor d’un monument caricaturesc on l’artista Jorge Musoles ha tingut el pressupost més baix de la Secció Especial, 92.000 euros.

També et pot interessar

stats