El futur incert del Metropol

Els propietaris de l'antic cine Metropol de València, redissenyat el 1932 per Javier Goerlich, preveuen assolar-lo per a construir un hotel.

El Metropol
El Metropol / Fundació Goerlich

Més de vint entitats culturals i experts en art i patrimoni han firmat un manifest contra l'enderrocament de l'antic cine Metropol de València. Javier Goerlich, l'influent arquitecte de la València de les primeres dècades del segle XX, va dissenyar l'última remodelació de l'edifici, inaugurada el 1932.

La reforma va combinar l'estil racionalista amb elements ornamentals de l'art-déco. L'actual propietària de l'immoble, la promotora Metrolevante S.L, té previst enderrocar-lo per a construir un hotel.

En l'actualitat, l'edifici no té cap tipus de protecció legal i un informe encarregat per l'Ajuntament no troba cap element destacable que force a salvar-lo.

El portaveu de la Fundació Goerlich i nét de l'arquitecte, Andrés Goerlich, qüestiona l'objectivitat d'eixe informe. A més, recorda que, segons la llei valenciana de Patrimoni, "no es pot jutjar un element patrimonial només pels aspectes artístics. També estan els històrics, i ací no es pot dubtar de la importància històrica. És inqüestionable. Sobretot durant la Guerra Civil, quan València va ser capital de la República. Hi van tindre lloc importantíssimes activitats culturals i cinematogràfiques. Per allí van desfilar Orson Welles o Miguel Hernández, entre altres personalitats".

Patrimoni de tota la ciutat

Andrés Goerlich explica que la Fundació s'ha reunit amb el regidor de Control Administratiu de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, per a demanar que el consistori intervinga i aconseguir que almenys es mantinga la façana. "Allò normal i lògic és que l'empresa propietària al final respecte la façana, perquè encara que ells en són els propietaris, la realitat és que és un patrimoni de tota la ciutat", apunta Goerlich, que reconeix que la situació és molt complicada per la desprotecció de l'edifici.

El cine Metropol va quedar clausurat el 2001 després d'un incendi. Fins al 2005 va estar protegit amb un nivell 2, que preveu que, en cas de qualsevol actuació subjecta a llicència, es preserven la façana i altres elements interiors. No obstant, el 2005 un pla de reforma interior de l'Eixample va descatalogar l'edifici.

També et pot interessar

stats