La forta espenta del còmic valencià el situa al nivell del de Madrid i Barcelona

Visitem un dels dos cicles especialitzats en aquesta art plàstica que hi ha al nostre territori

Classe del cicle de còmic a l'EIS Benlliure de València / À Pun NTC

La indústria del còmic a Espanya és centenària i ha hagut d'adaptar-se a canvis profunds. Durant molts anys el sector ha estat vinculat al sector del llibre, tot i que es tracta d'un mitjà cultural i artístic diferent. Més de mil persones es dediquen al còmic a Espanya i produeixen per a un públic de més de quatre milions de lectors majors de catorze anys. El sector està encara lluny d’arribar a la paritat, ja que un 78% dels creadors són homes, però, a poc a poc, les dones van introduint-s'hi. A la Comunitat Valenciana, la forta espenta del còmic valencià el situa al nivell del de Madrid i Barcelona i això es reflecteix en l’augment de gent que estudia per a ser dibuixant.  

À Punt ha visitat un dels dos centres de formació reglada de còmic que hi ha al País Valencià, l’IES Benlliure de València, per a conéixer les fortaleses i les debilitats del sector.

Josep Cuenca, director del centre, explica que des que el còmic espanyol s'ha fet adult i s'anomena novel·la gràfica, el sector viu un creixement continu, però comenta que falta promoció del talent valencià. 

L'Institut Benlliure a València i l'IES Misteri d'Elx són els dos únics centres a la Comunitat Valenciana que tenen una titulació reglada per als creadors del còmic. En tot l'Estat només n'hi ha dotze.

Al centre de València, noranta alumnes estudien el cicle superior en arts plàstiques, disseny i còmic. En tracta de cicles molt específics, en què es treballen molt els continguts per a abordar les noves demandes, per exemple la intel·ligència artificial, o les futures demandes que puguen sorgir. 

Esther Chulià n'és una apassionada, actualment també prepara el màster de professorat i la seua aspiració és aplicar aquests coneixements per a impartir classe en un futur. Creu que el còmic és una ferramenta interessant perquè ajuda a llegir més i a llegir més ràpidament. 

Una altra alumna, Aurora López, conta que ha escollit aquesta formació perquè li agradaria dedicar-se al món dels videojocs i multimèdia en general.

També et pot interessar

stats