La força psicològica de l'irresistible i cruel ‘Don Giovanni’ torna a Les Arts

És la primera vegada que aquesta versió de Damiano Michieletto ix de Venècia

Riccardo Minasi dirigeix en Les Arts ‘Don Giovanni’, de Mozart, en un muntatge de Damiano Michieletto / Les Arts

L'irresistible i cruel Don Giovanni de Mozart torna del 2 al 12 de març per a reconquerir el Palau de les Arts de València, aquesta vegada en la versió ideada per Damiano Michieletto per a la Fenice de Venècia, en la qual la força psicològica de les relacions d'aquest llibertí "gran, però violent homicida" està sempre present en l'escenari.

Així, ho han destacat en aquest dilluns en roda de premsa el director artístic del coliseu, Jesús Iglesias Noriega; el director musical, Riccardo Minasi; la directora d'escena de reposició, Eleonora Gravagnola; i el baríton Davide Luciano, que dona vida al protagonista en aquesta versió, que és la primera vegada que ix de Venècia.

La dramatúrgia signada per Michieletto se sustenta en el misteri que envolta aquest personatge i la força psicològica que desprén, que aconsegueix estar sempre present en la ment de la resta de personatges, que "no es poden alliberar d'ell". "No existeixen un sense els altres, no poden viure sense ell, no hi ha víctimes si no existeix el botxí", constata Gravagnola.

Don Giovanni gaudeix de la vida “fins al final i sense importar-li el preu”, però aquesta producció s'endinsa en la psicologia de cada personatge i en com cauen seduïts per una malaltissa fascinació per aquest llibertí que els transforma. L'escenografia és també una metàfora de la capacitat d'atracció de Don Giovanni. La casa és el laberint mental en el qual queden atrapats els personatges de manera que en entrar en una habitació no deixen de pegar voltes i no poden eixir.

No obstant això, recalquen que ningú en aquesta producció d'aquesta òpera, una de les més aclamades pel públic, s'ha parat a pensar si la misogínia de Don Giovanni és hui dia "políticament correcta". "Ho dirà qui l'espectador, nosaltres només hem indagat què fa aquesta persona, sense pensar en bo o dolent, perquè de Don Giovanni podem dir que és masclista, però els altres personatges no fan coses netes", assenyala.

Marató Mozart, un projecte per a celebrar l’obra del compositor austríac

De manera paral·lela a les representacions de Don Giovanni, Les Arts ha programat la Marató Mozart, un projecte multidisciplinari centrat a celebrar l'obra i vida del compositor austríac Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Inclou més de trenta activitats culturals des del 27 de febrer fins al 12 de març amb una agenda a Alacant, Castelló i València amb òpera, concerts, recitals, conferències, col·loquis, tallers, activitats familiars i projeccions cinematogràfiques.

També et pot interessar

stats