La Font del Vi de Borriana, reconeguda com a festa d'interés turístic autonòmic

L'origen d'aquesta festa es remunta al 1854 i cada any congrega milers de persones amb vi i un esmorzar popular 

Les festes de La Font del Vi de Borriana, en una imatge d'arxiu
Les festes de La Font del Vi de Borriana, en una imatge d'arxiu / Ajuntament de Borriana

La Direcció General de Turisme de la Generalitat ha declarat la Font del Vi de Borriana, en honor del patró del municipi, com a festa d'interés turístic autonòmic, un reconeixement reservat per a aquells esdeveniments i celebracions que ofereixen una especial rellevància des del punt de vista turístic, que posen en valor la cultura i les tradicions populars de la Comunitat Valenciana.

L'origen d'aquesta festa es remunta al 1854, com a manera d'obsequiar els forasters i complaure els veïns de Borriana, en una època on la producció vinícola es va convertir en la principal font de riquesa del municipi, després de prohibir la collita d'arròs per les malalties que produïa l'aigua estancada en el seu cultiu. La celebració de la fira, que actualment ha desaparegut, es va convertir en l'eix central de la festa en honor del patró, que donava la benvinguda a la segona campanya de la taronja i tornava a reunir tot el veïnat que se n’havia anat a la Ribera a treballar.

En l'última celebració, Borriana va congregar milers de persones als voltants de l'ermita de Sant Blai durant el 3 de febrer, precisament el dia de sant Blai, per a omplir els seus gots del vi que emana de la font coronada amb l'escut de Borriana i gaudir d'un esmorzar popular, tal com mana la tradició.

El mes de gener passat, l'Ajuntament de Borriana va aprovar en un ple fer la sol·licitud per a aconseguir aquest reconeixement honorífic que, per fi, ha arribat. Ara, el consistori creu que potenciarà el turisme i donarà difusió a les seues festes. La Font del Vi ja la va reconèixer la Generalitat com a festa d'interés turístic provincial per la seua tradició i gran atracció turística a la província de Castelló, ja que cada any rep una gran afluència de ciutadans de Borriana i els municipis veïns.

La regidora de Turisme, Noelia Peris, ha defensat que aquest municipi continua amb la seua estratègia de potenciar les seues festes i tradicions com a "reclam turístic", tant per a augmentar l'afluència de persones a la ciutat com per a desestacionalitzar el turisme fora dels mesos estrictament d'estiu. "Un reconeixement que fa més grans les nostres tradicions i que ens motiva per a continuar treballant per la seua conservació i difusió", ha conclòs Peris.

També et pot interessar

stats