Com eren les Fogueres de Sant Joan fa un segle?

La festa de les fogueres ha evolucionat al llarg dels anys però ha mantingut sempre l’esperit transgressor dels seus orígens

Les fogueres d'Alacant han evolucionat amb els anys / À Punt NTC

El 1851, celebrar les fogueres de Sant Joan als carrers d’Alacant podia costar una multa de 10 a 50 reals. L'Ajuntament de la ciutat perseguia aquest costum ancestral en què es cremaven fustes i s’improvisaven ninots crítics amb l'autoritat. Aquesta prohibició es va mantindre fins ben entrat el segle XX. Així ho deixava ben clar el ban municipal de l’època, que tampoc permetia disparar coets.

Alfredo Campello, membre de l’associació Alacant Viu, ha explicat a tall d'exemple i en declaracions en À Punt NTC que un any no hi hagué ban, “i la ciutat va ser una follia de festa”. 

No va ser fins al 1928 que les Fogueres es van institucionalitzar i es van convertir en els monuments que veiem ara, però no van renunciar a l’esperit transgressor. El 1933 ja es veien fogueres que es burlaven dels projectes municipals que mai no arriben. “Moltes crítiques d’aleshores, ara no es podrien fer” ha comentat Campello.

Les fogueres van arrelar amb tant d’entusiasme que fins i tot van creuar el Mediterrani, i la festa s’instal·là a Orà (Algèria), on hi havia una gran colònia alacantina. Hui en dia, a Alacant viu una festa que es promociona i convoca multituds. Aquesta nit, el foc tornarà un any més a fer efímera la crítica irònica que li dona origen.

També et pot interessar

stats