La foguera Sèneca-Autobusos dona el ninot indultat de Federico García Lorca a la seua casa natal

La figura, commemorativa del 125 aniversari del naixement del poeta, s’enviarà l’1 de desembre a Fuente Vaqueros, Andalusia

El ninot indultat de Federico García Lorca en la Nit de la Cremà de les Fogueres 2023
El ninot indultat de Federico García Lorca en la Nit de la Cremà de les Fogueres 2023 / Sèneca-Autobusos

La foguera Sèneca-Autobusos ha anunciat que enviarà el ninot indultat d’enguany, Poesia eres tu, on apareix el poeta Federico García Lorca, a la seua casa natal, ubicada al poble granadí de Fuente Vaqueros, Andalusia. El ninot es va salvar de les flames de la Nit de la Cremà de les Fogueres d’Alacant el mes de juny passat. En concret, s’enviarà el pròxim 1 de desembre al Centre d'Estudis Lorquians, annex a la casa natal de l'emblemàtic poeta de la Generació del 27, amb la finalitat de ser exposat de manera permanent.

El ninot de Lorca conformava una de les variades escenes de la foguera i va ser indultat per iniciativa del districte de categoria Especial i del seu artista, José Gallego. “Les múltiples opinions positives de les persones que van admirar l'obra i el desig del districte per fomentar la cultura en l'àmbit de les Fogueres, ens van portar a indultar el ninot”, ha reconegut el seu president, Josep Amand Tomàs.

La decisió, que pren forma ara, és fruit de les negociacions durant els darrers mesos entre la foguera Sèneca-Autobusos i el museu andalús, que finalment ha confirmat que accepten la donació. El districte es troba immers en les gestions logístiques per a traslladar la figura, entre elles l'assistència d'una representació dels foguerers, que es traslladarà fins a Fuente Vaqueros per a oficialitzar i commemorar el lliurament.

El Patronat Cultural FGL de la Diputació de Granada, encarregat de la gestió del Museu Casa Natal del poeta de Fuente Vaqueros, rebrà aquesta peça tan singular, que s'instal·larà en l'edifici que alberga el Centre d'Estudis Lorquians, un lloc per on passen milers de visitants.

125 aniversari de Lorca

Poesia eres tu és una reproducció realista d'una de les seues imatges més característiques de Federico García Lorca. La figura —d’un metre per un metre de base i dos i mig d'altura—, va servir per a commemorar el 125 aniversari del naixement del poeta a Fuente Vaqueros. Coincidint amb aquesta data assenyalada, la comissió va organitzar una doble lectura de poemes: la primera va tindre lloc a la sala d'exposicions de la Llotja del Peix durant l'exposició del ninot; l’altra va ser un recital a la plaça de Sèneca, al costat de la foguera plantada.

Lectures, l'indult i la donació suposen “un revulsiu” per a Sèneca-Autobusos i per a la festa de Fogueres, segons Tomàs, ja que “un element del nostre art efímer perdurarà, exposat en un lloc tan simbòlic per a la poesia com és la casa natal de Lorca”.

També et pot interessar

stats