Florència recupera l'obra 'Vas amb flors', robada durant l'ocupació nazi

La Galeria Uffizi reclamava a Alemanya el quadre de l'holandés Jan van Huysum des de gener.

Florència recupera l\'obra \'Vas amb flors\', robada durant l\'ocupació nazi
Florència recupera l'obra 'Vas amb flors', robada durant l'ocupació nazi

Alemanya tornarà al Palazzo Pitti de Florència l'obra Vas amb flors, del pintor holandés Jan van Huysum, robada a la família Uffizi durant l'ocupació nazi. Així ho ha confirmat en un comunicat el Ministeri d'Afers Estrangers alemany.

L'actual director de la pinacoteca, l'alemany Eike Schmidt, havia reclamat públicament des de gener la devolució del quadre. Va publicar en Twitter una fotografia en què se'l veia col·locant una reproducció en blanc i negre en una paret de museu florentí amb el rètol "robat" (en italià, anglés i alemany). L'acompanyava un text en què s'explicava que soldats de l'exèrcit nazi la van furtar durant la Segona Guerra Mundial i que l'obra estava en mans d'una família alemanya.

El llenç és una pintura a l'oli, de 47 per 35 centímetres, obra de Jan van Huysum (1682-1749), artista especialitzat en naturaleses mortes. La majoria de les seues pintures pertanyen, des de 1824, a les col·leccions del Palazzo Pitti, propietat dels Uffizi. En 1944, els soldats de la Wehrmacht, les forces armades nazis, en retirada d'Itàlia, se l'emportaren junt amb altres obres. La pista es va perdre fins que va ser localitzada en 1991, després de la reunificació alemanya.

Segons els Uffizi, intermediaris de la família alemanya van tractar en diverses ocasions de demanar una recompensa i, després de l'últim intent, la Fiscalia florentina va obrir una investigació, ja que l'obra és de l'Estat italià i, per tant, no es pot vendre.

Ara, el comunicat oficial signat pels ministres alemany i italià diu que "gràcies a l'estreta col·laboració, i a la relació de confiança entre els dos departaments", el quadre, una de les principals obres del mestre holandés, pot tornar a casa.

També et pot interessar

stats