La fira de Cocentaina serà enguany més accessible i sostenible

9 min.

Amb l'inici de novembre, Cocentaina comença la seua festa gran. La capital del Comptat viurà un any més la Fira de Tots Sants, que enguany celebra la 673 edició, una celebració que està declarada d'interés turístic internacional i Bé d'Interés Cultural (BIC). Un mercat medieval, porrat valencià i centenars d'activitats seran alguns dels atractius d'una festa que tancarà les portes el pròxim diumenge 3 de novembre. 

"Tot el que busques ho podràs trobar en la fira", ha assenyalat en una entrevista en Les notícies del matí la regidora de Fira, Mariona Carbonell. El lema enguany és "Una fira que vola", amb prop de sis-cents expositors, 137.000 metres quadrats de superfície expositora i activitats de tot tipus, incloent-hi oci i música o presentacions de llibres. Entre les novetats d'enguany, està la intenció de ser una celebració més inclusiva, afegint espais accessibles en tots els escenaris i aparcament per a bicis elèctriques.

Enguany les festes comptaran amb un dia menys, tres dies en lloc de quatre, però malgrat tot, la regidora espera que l'afluència de gent siga pareguda a la de l'any passat, quan van passar per la fira al voltant de 500.000 persones. Es tracta d'una celebració fundada en 1346 i hi haurà horaris especials de Renfe i del bus comarcal. Es poden consultar totes les activitats en el web de la Fira.

Sense llums ni sorolls

La Fira de Tots Sants va apagar dilluns per un dia la il·luminació i la música perquè els xiquets i les xiquetes amb dificultats de processament sensorial pogueren gaudir de la jornada firal. D'aquesta manera ajuden a atenuar les experiències d'estrés que els generen, i la resta dels nens aprenen com el soroll i el parpelleig els poden suposar situacions difícils a alguns xiquets. La dificultat del processament sensorial afecta a xiquets amb trastorn d'espectre autista, o del desenvolupament personal, ja que els indueix en un estat de confusió, d'alerta excessiva o d'atenció hiperactiva. Durant els dies de més afluència de la Fira, de l'1 al 3 de novembre, les persones amb dificultats sensorials poden adquirir auriculars en punts d'informació per evitar molèsties causades pels sorolls.

stats