La Filmoteca recupera tres videoclips inèdits de Nino Bravo

La pel·lícula, amagada a un armari de la casa familiar durant més de 50 anys, mostra al cantant interpretant els temes de 'Noelia', 'Te quiero, te quiero' i 'Mi gran amor'

Imatges inèdites de Nino Bravo / Institut Valencià de Cultura

La Filmoteca recupera imatges inèdites de Nino Bravo (1944 -1973) d'una bovina amagada durant més de 50 anys en un armari de la casa familiar del cantant, a Aielo de Malferit (Vall d'Albaida). "És el destí que haja aparegut ara, coincidint amb el seu 50 aniversari", ha dit emocionada Amparo, una de les filles del cantant i responsable d'aquesta troballa.

La pel·lícula; de nou minuts de metratge, gravada en 16 mm i a color; mostra al cantant d’Aielo de Malferit interpretant els temes de Noelia, Te quiero, te quiero i Mi gran amor mentre passeja pels carrers pels carrers i jardins de Madrid i en llocs tan emblemàtics de la ciutat com la plaça Espanya, el carrer Princesa i l’arc de la Victòria a Moncloa.

En la seu de l'Arxiu Fílmic de la Filmoteca de València, al Parc Tecnològic de Paterna, el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López, ha fet lliurament d'una còpia de la pel·lícula restaurada a María Amparo i Eva María Ferri, les dues filles de Luis Manuel Ferri Llopis (1944-1973), conegut artísticament com a Nino Bravo. En l'acte també han sigut present la cap de Recuperació de la Filmoteca, Inma Trull, i el cap de Conservació de la Filmoteca, José Luis Moreno.

Dirigida per Eduardo Martín, es tracta d’un material promocional rodat abans de la gira per Llatinoamèrica i que s'assembla al que hui en dia considerem videoclips. Fins al descobriment d’aquesta pel·lícula oblidada durant més de cinc dècades, tan sols es coneixia en color un videoclip de la cançó Un beso y una flor, que Nino Bravo va rodar a Mallorca el 1972.

Encara que l’estat a primera vista és òptim (se sent i es veu bé), havia desenvolupat la síndrome del vinagre, una malaltia que afecta les pel·lícules que no han estat conservades en unes condicions de temperatura i humitat constants.

La cinta, trobada per les filles del cantant, ja està en mans de l’Arxiu Fílmic de la Filmoteca de València, on ha sigut digitalitzada i es custodia en un depòsit propietat de la família Ferri en condicions òptimes de conservació (temperatura baixa i humitat constant). "La matriu està salvada", assenyala Inma Trull, responsable del departament de Recuperació de la Filmoteca.

Ara, la intenció de la família és donar-la a conéixer al gran públic a la casa museu de Nino Bravo que reobrirà les portes aquesta primavera, just quan es compleix mig segle de la seua mort.

També et pot interessar

stats