La Filmoteca presenta un cicle de documentals de la Itàlia feixista sobre la Guerra Civil

S’inicia el 6 de novembre a les 20:00 h amb la projecció del documental ‘I legionari italiani in Catalogna’ (1939).

En els documentals s’exhibeixen imatges de l’estreta, però alhora conflictiva, complicitat entre Franco i Mussolini
En els documentals s’exhibeixen imatges de l’estreta, però alhora conflictiva, complicitat entre Franco i Mussolini / Filmoteca València

L' Institut Valencià de Cultura presenta un cicle de documentals sobre la Guerra Civil des de la visió de la Itàlia feixista, que està emmarcat dins del projecte ‘Imatges per a la memòria. Iconografia feixista i Guerra Civil Espanyola (2016-2019)’. Es projectarà entre el 6 i el 19 de novembre a la Filmoteca de València i està comissariat per Daniela Aronica, i organitzat pel CSCI/IM i l’Istituto Luce Cinecittà, amb la col·laboració del Bundesarchiv Filmarchiv i Filmoteca Espanyola.

La primera projecció serà el dimecres 6 de novembre a les 20:00 h, amb el documental ‘I legionari italiani in Catalogna’ (1939), realitzat per la secció cinematogràfica del Corpo Truppe Volontarie. Es tracta de l’únic documental que cobreix la campanya al nord de Barcelona, l’última protagonitzada pel CTV, i que presenta imatges de sòlida factura i amb un plantejament original.  Pot ser perquè fins i tot, els dues càmeres civils que integraven la secció van treballar colze a colze amb els militars. La càmera estava situada en la línia de foc, i per això ofereix un catàleg molt ampli de la maquinària que es va usar en el conflicte. Es tracta d’un dels films més reeixits dels que es van produir des de la Itàlia feixista sobre la Guerra Civil Espanyola.

Taula rodona i col·loqui 

Després de la projecció del documental es farà una taula redona i un col·loqui amb Daniela Aronica, directora del CSCI i comissària del cicle; Juan Miguel Company, catedràtic de la Universitat de València, i Agustín Rubio, professor de la Universitat Jaume I de Castelló i director de la revista Archivos de la Filmoteca. L’entrada és gratuïta. També es presentarà el llibre La guerra civil española en la propaganda fascista.

L’objectiu del cicle, que coincideix amb el 80 aniversari de la fi de la Guerra Civil, és impulsar una reflexió col·lectiva sobre un fet traumàtic de l’encara passat recent d’Espanya, en què va jugar un paper decisiu l’ajuda material i ideològica de Hitler i de Mussolini.

Per primera vegada s’exhibeixen els documentals produïts des de la Itàlia feixista que s’han pogut localitzar gràcies a un rastreig minuciós en els arxius europeus. Es tracta, en molts casos, d’inèdits absoluts. Alguns títols, doncs, no van arribar ni a estrenar-se quan era el moment, a causa de la precipitació dels esdeveniments internacionals.

Es pot consultar tota la informació sobre el cicle documental en aquest enllaç.

També et pot interessar

stats