El festival de fotografia Imaginària ompli d'art els racons de Castelló, Benicàssim, Sogorb i Vilafranca

És la primera edició d'este certamen en què els projectes seleccionats venien d'una convocatòria pública oberta

'El Santo Christo Iberico', de Koldo Chamorro
Una peça d'"El Santo Christo Iberico", de Koldo Chamorro / Imaginària 2024

El certamen fotogràfic Imaginària de Castelló celebra enguany la seua XXII edició, del 9 de maig al 22 de juny, i recupera la primavera com el seu espai temporal després de l'última cita, que es va fer a la tardor. El festival manté l'esperit iniciat el 2023 per la nova direcció i té com a principal novetat el fet que els projectes fotogràfics que hi participen han sigut seleccionats a partir d'una convocatòria pública oberta, un compromís adquirit pels actuals gestors.

El director del certamen, Vicent Tena, ha explicat que, amb esta fórmula, "es vol evitar limitar les possibilitats de participar a qualsevol persona, ja que no hi ha límit d'edat, ni de formats, ni d'expressió artística, ni d'experiència, fet que obri una amalgama d'oportunitats i que també permet la participació de propostes que encara no estan en el mercat".

Tena ha destacat que l'actual edició ha configurat una programació en què preval la diversitat. S'hi recullen diferents sensibilitats visuals, llenguatges i perspectives de la fotografia "gràcies a la posada en marxa de la convocatòria pública oberta, a la qual es van presentar 126 propostes".

Huit espais expositius

La nova proposta, organitzada pel servei d'activitats socioculturals de la Universitat Jaume I, consta de huit espais expositius, i cinc projectes els acull Castelló de la Plana. Així, a la Llotja del Cànem es podrà visitar l'exposició "Grande Padre", de la italiana Camilla de Maffei. El Menador Espai Cultural acollirà l'obra del basc Koldo Chamorro, "El Santo Christo Ibérico", un treball que custodia la seua filla i en el qual es troben imatges dels pelegrins de les Useres. A l'Espai Cultural Obert Les Aules es troba l'exposició "Òrbita W," de la fotògrafa uruguaiana Lucía Demichelis, patrocinada per Estudio Paco Mora. A la façana del Mercat Central es pot contemplar "Presencio & de rural kids" de Virgínia Villacisla, de Burgos, i al Museu de Belles arts, "360°", del madrileny Eugenio Recuenco.

El programa d'exposicions es completa amb obres com "Del que passa a fora", del català Erik Estrany;", del català Eric Estany Tigerstrom, que es pot veure al Centre Cultural Melchor Zapata de Benicàssim (Plana Alta); I'll bet the devil my head", del madrileny Carlos Alba, oberta en el Museu Catedralici de Sogorb (Alta Palància); o "Piedra sobre piedra", d'Irene Zotolla (Madrid), a les sales gòtiques de l'Ajuntament de Vilafranca (Ports).

Tallers i activitats sobre fotografia

El certamen també inclou diverses activitats dins de la programació, que s'uneixen a les inauguracions i les visites guiades. Entre estes, destaca el taller de cianotípia, un procés d'impressió fotogràfica sense càmera que consisteix a posar en contacte un objecte sobre una superfície fotosensible. Es farà el 18 de maig per a commemorar el Dia Internacional de la Llum.

La representació de les comarques de Castelló en esta edició arriba de la mà dels fotògrafs Ángel Sánchez i Carme Ripollés, que duran a terme un nou capítol del Photobook Club Castelló el dia 22 de maig a la Llotja del Cànem.

Finalment, el 8 de juny, s'ha previst la realització de la segona edició de la Pollastre Night, una trobada d'agrupacions i col·lectius de fotografia de les comarques de Castelló a l'Espai Cultural Obert Les Aules.

La vicerectora de Cultura de l'UJI, Carmen Lázaro, va destacar durant la presentació del festival que "la fotografia i la imatge fixa són cultura, fan cultura i són un element clau en la construcció de la nostra realitat social". Per això, impulsen este tipus d'art, "que s'ha universalitzat amb l'arribada de la tecnologia i la digitalització", ha dit. La responsable universitària va assegurar també que amb l'organització del certamen assumeixen la responsabilitat que la fotografia siga "una manera d'ampliar i mobilitzar coneixement, al mateix temps que activa la creativitat i la capacitat crítica".

També et pot interessar

stats