El Festival de Cinema de Sant Sebastià, per la igualtat i la paritat en el cinema

El sector continua “molt masculinitzat”, segons l’Associació de Dones Cineastes.

L'acte de signatura de la carta per la paritat i la inclusió de les dones en el cinema a Sant Sebastià

El Festival de Cinema de Sant Sebastià ha signat, aquest diumenge, la carta per la paritat i la inclusió de les dones en el cinema i ha anunciat que, l’any vinent, el comité de selecció comptarà amb una desena integrant per a estar constituït per cinc homes i cinc dones. 

El director del festival, José Luis Rebordinos, ha recordat que el certamen “té una mirada femenina important”, ja que la majoria de la plantilla són dones. Amb tot, ha lamentat que només cinc de les 18 pel·lícules que han competit en la secció oficial tenen una directora. 

La carta és una iniciativa del col·lectiu 5050x2020, que va ser presentada en la passada edició del Festival de Canes, i va rebre el suport d’una àmplia representació de dones que acudiren al certamen, entre les quals hi havia la presidenta del jurat, Cate Blanchett. 

Carmen Calvo, vicepresidenta del govern central i ministra d’Igualtat, ha assegurat en l’acte de presentació a Sant Sebastià que la igualtat “és l’epicentre de la democràcia” i ha afirmat: “No hi ha democràcia si la meitat de la població té més dificultats, menys oportunitats, menys qualitats en els seus drets i les seues llibertats restringides”.  

Un sector molt masculinitzat

L’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIMA) també ha mostrat el seu suport a la iniciativa, i ha presentat un informe que analitza el sector del cinema espanyol. De les àrees estudiades, set  ─producció, direcció, guió, composició musical, direcció de fotografia, muntatge, so i efectes especials─ estan dominades per homes, i només dues per dones, que són disseny de vestuari, maquillatge i perruqueria. 

Segons ha explicat la presidenta de CIMA, Cristina Andreu, el sector està “molt masculinitzat” i les xifres mostren que les dones continuen dedicant-se a tasques “típicament femenines, segons la divisió sexual del treball”. 

Així mateix, Andreu ha expressat la seua confiança en què el Festival de Sant Sebastià es comprometa al compliment dels punts bàsics de la carta signada, entre els quals es recull l’elaboració d’estadístiques de gènere i la publicació de dades anualment.

També et pot interessar

stats