El Festival de cine de Sant Sebastià unifica els premis de protagonista i de repartiment

Aquesta modificació permetrà guardonar “identitats que no s'adscriuen als gèneres masculí o femení”

Presentació dels cartells de la pròxima edició del Festival Internacional de Cine de Sant Sebastià
Presentació dels cartells de la pròxima edició del Festival Internacional de Cine de Sant Sebastià / Pablo Gómez

L'edició 69 del Festival Internacional de Cine de Sant Sebastià, que tindrà lloc del 17 al 25 de setembre, prescindirà dels premis al millor actor i a la millor actriu i premiarà sols una interpretació principal i una altra de repartiment, sense cap distinció de gènere.

L’anunci l’ha fet aquest dimarts el director del certamen donostiarra, José Luis Rebordinos, en l’acte de presentació dels cartells de la pròxima edició, considerant que un canvi com aquest pot contribuir a “construir una societat més justa i igualitària”.

La Berlinale va ser pionera a unificar aquest tipus de premi en l’edició del 2021, però encara és molt estrany veure aquest tipus d’accions en el món dels festivals, on el més habitual és distingir les categories en masculina i femenina.

“El canvi obeeix a la convicció que el gènere, una construcció social i política, deixa per a nosaltres de ser un criteri de distinció en l'actuació” ha explicat Rebordinos, que també ha aprofitat per a afegir que “el criteri per al jurat serà el de distingir entre actuacions roïnes o bones, i ens sumeme així al camí iniciat ja per les nostres amigues i amics del Festival de Berlín”.

A més, la direcció del festival de Sant Sebastià ha comunicat que segueixen “amb atenció” els debats que es produeixen en l’interior del moviment feminista sobre aquests i altres tipus de temes. “No tenim certeses, però sí voluntat de continuar evolucionant i ajudant a construir una societat més justa i igualitària” ha explicat.

El fet de suprimir la distinció de gènere a l'hora de concedir els premis d'interpretació “permet acollir altres identitats que no s'adscriuen als gèneres masculí o femení”, apunta l'organització. A més, també es distingeixen les interpretacions de repartiment “que no solen ser guardonades en els festivals de cine”.

També et pot interessar

stats