Les festes de Sant Antoni homenatgen els animals a 400 municipis de la Comunitat Valenciana

Municipis com Orpesa o Forcall concreten aquest divendres les primeres celebracions

Forcall (als Ports) celebra la tradicional Santantonada / À Punt NTC

Molts municipis de la Comunitat Valenciana es preparen per a començar les celebracions de Sant Antoni, una de les més esteses pel nostre territori, a més de 400 pobles i ciutats valencians, que homenatjaran i beneiran els animals. La tradició va començar amb els animals de treball, al segle XIV, però actualment també hi participa la gent amb els animals de companyia.

Un d'ells és Orpesa (a la Plana Alta), on la cercavila està formada per animals, tabaleters i dolçainers que circulen per a rebre la benedicció. "Són animals que ens fan falta", ha admés un veí de la localitat, que ha portat el seu cavall a aquest esdeveniment popular. Després de l'acte, hi haurà concerts de música en directe a partir de les 22:00 hores, amb els grups El Diluvi i Els Catarres.

Forcall celebra la Santantonada

Al Forcall, als Ports, han estat tota vesprada d’aquest divendres vestint la foguera, que es crema aquesta mateixa nit. Es tracta de la tradicional cremà de la barraca de la Santantonada.

Josep Miquel Martí, natural del Forcall i veí de Castelló de la Plana, assegura que “els que som del poble i estem fora, desitgem que arribe. Quan passa Nadal ja és Sant Antoni per a nosaltres”. 

Aquest migdia, els joves han plantat un tronc i han col·locat les costelles que el conformen. Però els preparatius d’aquesta festa comencen a mitjan desembre, quan es busquen els troncs que formaran l'estructura de la barraca.

Albert Grau, veí de Forcall, ha afirmat que s’ha alçat de bon matí “per anar a buscar canyes”. “L'hem buscat, l’hem plantat i hem ficat la barraca”, ha enumerat. Marc Molines, altre veí del municipi, ha contat com, una vegada acabada, “la gent en podrà passar per baix i fer-se fotos”. “Els dimonis intenten portar el sant a la barraca per a cremar-lo, però acaba guanyant el bé i els sants ixen igual, però es crema la barraca”, ha explicat Molines.

Les fogueres ja cremen a la plaça, però serà a les 23:00 hores quan el foc de la barraca il·lumine el cel de Forcall en la Santantonada.

València farà la cremà el dissabte 14

Per la seua banda, València celebrarà Sant Antoni amb la seua pròpia foguera aquest dissabte, a les 21:30 hores, acompanyat d’un castell de focs d’artifici. L’espectacle de la cremà d’aquesta foguera tindrà lloc confluència dels carrers de Maximilià Thous i Ministre Luis Mayans.

També et pot interessar

stats