Les festes de la Mare de Déu de la Salut converteixen de nou Algemesí en un "museu viu de cultura"

La festivitat té el reconeixement de patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco

Imatge d’arxiu de les Festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí
Imatge d’arxiu de les Festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí / Ajuntament d’Algemesí
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 de setembre 2022 - 17:45 Actualitzat: 08 de setembre 2022 - 08:30

Algemesí (Ribera Alta) es converteix de nou en un "museu viu de tradició, fe i cultura" durant la celebració de les festes de la Mare de Déu de la Salut. La festivitat té el reconeixement de patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco.

Després de dos anys, s'esperen "amb gran expectació" tots els rituals que comprenen les processons que recorreran els carrers de la ciutat durant unes quinze hores dividides entre la processó de les Promeses, la Procesoneta del Matí i la processó de Volta General.

Les processons, que s'inicien amb els Misteris i Martiris, tenen un orde escrupolós amb les torres de les Muixerangues en segon lloc, seguides pels Bastonets i Bastonetes, el ball de la Carxofa, els Arquets, les Pastoretes, les Llauradores i per la dansa dels Gegants que només ix en la Processoneta del Matí. La segona part de la processó és la religiosa, encapçalada per la Creu Major, els Tornejants, els Voltants —que porten la Mare de Déu— i la representació eclesiàstica i civil.

Aquest dijous és el dia central de les festes. A les 10:00 hores comença la Processoneta del Matí des de la capella de la Troballa per a recórrer el carrer Berca i arribar fins a la plaça Major on, es pot viure un dels actes centrals de les festes: el triple intent d'entrada de la imatge de la Mare de Déu de la Salut a la basílica escortada per les muixerangues.

Per aquelles persones que no hi puguen assistir, podran veure l’entrada de la Mare de Déu de la Salut en directe per la televisió i el web d’À Punt. 

La tercera de les processons és la processó de Volta General, la més llarga, amb més de set hores de durada, ja que els tradicionals balls d'Algemesí i la imatge de la patrona transcorren per molts carrers del nucli antic de ciutat.

També et pot interessar

stats