Ferrer Pastor, pare del vocabulari valencià més famós, ja té el seu propi museu

S'hi pot descobrir la seua trajectòria biogràfica i com va ser d’important per a la pervivència de la nostra llengua

Una imatge de l'interior del museu / À Punt NTC

S’ha inaugurat un museu en honor de l’autor del vocabulari valencià Ferrer Pastor, al seu poble, la Font d'en Carròs (Safor), on s'acaba d'obrir la Casa de la Paraula en un homenatge al lingüista i impressor en la que va ser la seua casa natalícia, adquirida el 2018 per l'ajuntament.

Cèlia Escrivà, regidora de Cultura de la Font d'en Carròs, recorda que els primers estudiants de valencià utilitzaven el seu diccionari, vocabulari. I recomana visitar la casa per a no només saber qui va ser la persona que va fer possible l'existència d'aquests vocabularis, sinó per aprendre que hi havia gent darrere que va lluitar perquè es mantinguera el valencià viu.

Vocabularis de Ferrer Pastor
Vocabularis de Ferrer Pastor / À Punt NTC

El lingüista va acumular una extensa documentació durant els 82 anys de vida. El seu hàbitat diari era estar envoltat de fitxes, quartilles i plecs de paper lligats amb fil de palomar. En els anys 60 del segle passat, Nicolau Primitiu li va demanar un vocabulari que no tinguera més de 100 pàgines “senzill, curt i bàsic”, amb les paraules essencials per a saber-les escriure, perquè era el que feia falta perquè la gent s'anara agafant, explica el seu fill Francesc Ferrer Escrivà. La sorpresa arribà quan el vocabulari va tindre un gran èxit i els 5.000 exemplars que s’havien imprés es veneren ràpidament.  

A la casa museu es pot descobrir la seua trajectòria biogràfica, la seua obra i la faceta d'impressor. Diverses òptiques per a conéixer el cabut de la llengua, com era conegut, amb un objectiu clar.

Jaume Sau, organitzador del museu, explica que l’objectiu és que es convertisca en una eina per a arribar als més joves i que coneguen la figura de Francesc Ferrer Pastor i del que va significar.

També et pot interessar

stats