Ferran Garcia-Oliver i Joan Duran, premis Andròmina de Narrativa

La 52a edició dels Premis Octubre també ha reconegut La nòria de Paula Llorens amb el Premi Pere Capellà de teatre

Guanyadors i guanyadores de l'edició 52 dels Premis Octubre
Guanyadors i guanyadores de l'edició 52 dels Premis Octubre / PratsiCamps

Ferran Garcia Oliver, Joan Duran, Neus Penalba, Irene Tarrés i Paula Llorens són els guanyadors dels 52 Premis Octubre de narrativa, assaig, poesia, i teatre. El certamen, organitzat per l'Editorial Tres i Quatre, està obert a autors i autores “d’arreu dels Països Catalans”. Aquest dissabte a la nit ha tingut lloc la cerimònia de lliurament dels premis a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València.

Dels 121 originals que optaven al Premi Andròmina de narrativa, el jurat ha decidit atorgar un premi ex aequo, a En Trànsit de l’escriptor de Beniopa (Safor) Ferran Garcia-Oliver i a Tornaràs a mirar-me de Joan Duran i Ferrer. Ambdós han estat guanyadors dels Octubre en edicions anteriors: Garcia-Oliver va guanyar el premi Joan Fuster d’assaig el 2015 i Joan Duran el Vicent Andrés Estellés de poesia l’any 2019. 

D’En Trànsit, el jurat ha valorat que “elabora una magnífica psicogeografia de la ciutat de València amb un ritme que arrossega i descriu extraordinàriament la història recent del País Valencià”. De Tornaràs a mirar-me, d’una altra banda, han destacat “la plasticitat de la llengua, la minuciosa descripció de la crueltat humana amb una sensibilitat extrema i el domini subtil de l’oralitat amb violència expressiva”. 

El Premi Pere Capellà de teatre ha estat per a La nòria, de l’escriptora de Canals (Costera) Paula Llorens Camarena. El jurat n’ha reconegut que “la seva poètica combina destrament amb una al·legoria contra l’amor romàntic i les violències patriarcals”. 

Quant al Premi Joan Fuster d’assaig, la guanyadora ha estat Neus Penalba amb Fam als ulls, ciment a la boca. Una lectura de ‘La mort i la primavera’ de Mercè Rodoreda. Per últim,  La crossa de l’aorta d’Irene Tarrés Canimas ha sigut l’obra reconeguda aquesta edició amb  el Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia.

Al llarg de la gala s'ha fet un homenatge a Al Tall, grup musical referent per a diverses generacions de valencians i valencianes. També s'ha reconegut la tasca d'alcaldes i alcaldesses de Catalunya Nord en defensa de la llengua. L'acte l'ha clausurat el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès.

També et pot interessar

stats