Les Falles continuen als municipis menuts de la Comunitat Valenciana

Pobles com Montroi i Torís tenen els seus propis monuments, comissions i Cremà durant aquesta setmana

Les Falles de València del 2023 ja formen part del passat, però la festa fallera no s'ha acabat a la Comunitat Valenciana. De fet, en algunes poblacions, com Montroi i Torís (Ribera Alta), no ha fet més que començar. 

Precisament a Torís, aquest dijous han viscut el dia de la Plantà i les cinc comissions falleres comencen ja els dies grans. Pedro Santaeulalia, artista faller, ha explicat que encara que les festes de València hagen finalitzat, no descansen. Amb la posada a punt dels monuments grans i infantils, la població es prepara per a gaudir de la festa i del sol. 

Ivan Torres Picó, president de la Falla els Barris de Torís, ha explicat que els anys anteriors havien tingut problemes amb el temps. “L'any passat ja les vam suspendre i retardar una setmana”, ha recordat. Leonor Garcia, la fallera major d’aquesta falla, ha explicat que porten “un mes de festa. Tots els caps de setmana tenim alguna cosa”. 

També a Montroi agafen forces per a cremar les seues falles. “Vam fer la prèvia la setmana passada a València, i aquesta setmana anem amb les piles al màxim, carregades” ha assegurat el president de la Falla Montroi, Jesús Sala. 

A l'única comissió que hi ha dins del municipi participa tota la població: 350 fallers i falleres locals, acompanyats dels que venen de convidats. “Hi venen dues falles de Real, dos de Montserrat i alguna falla de València també”, ha explicat Adolfo Blasco, fundador de la Falla Montroi. “No pot vindre ningú que no se'n vaja amb un record de nosaltres, un cubata o el que siga”, ha afegit Blasco.

En pobles com aquests, amb una tradició especial per la música, també n’hi ha músics fallers, com ha explicat Míriam Espert, fallera major de la Falla Montroi. “Tots han d'anar a València a ajudar les altres falles perquè tinguen música”, ha explicat. Ara, tots hi tornen per a posar-li la banda sonora a les seues pròpies Falles, que el diumenge tornaran a ser cendra.

També et pot interessar

stats