Així ha evolucionat la participació femenina a les festivitats de Setmana Santa

A poc a poc les dones han aconseguit anar introduint-se en aquestes celebracions

Així ha evolucionat la participació femenina en les festivitats de Setmana Santa / À Punt NTC

Aquest cap de setmana la confraria de la Puríssima Sang de Sagunt han rebutjat l’entrada de les dones en aquesta germandat religiosa amb un 63,9% dels vots en contra. Un dels seus integrants, José Vicente Blasco, ha afirmat a À Punt NTC que aquest resultat era una “decepció”, perquè havien posat “molta il·lusió” en la possibilitat d’introduir aquest canvi i tant ell com altres integrants pensaven que “era bo i correcte per a tantes xiquetes i dones que volen entrar”.

Aquest cas és la mostra que hi ha algunes tradicions són difícils de canviar, però arreu del territori hi ha d’altres que demostren no és impossible. 

Les dones porten les andes de la Mare de Déu dels Dolors en la processó de Dimecres Sant al barri de la Santa Creu d'Alacant des de fa vora trenta anys, quan van aconseguir canviar la tradició que fins a aquell moment reservava eixa funció únicament als homes. Amb la Setmana Santa a punt d’arribar, fa més d’un mes que assagen “amb molta il·lusió i moltes ganes” perquè tenen “moltes ganes de tornar a pujar i a viure aquest ambient”, conten en À Punt NTC. 

Més al nord, a l'Alcora (Alcalatén) hi ha quatre confraries. Una d’aquestes, la de la Mare de Déu dels Dolors, està integrada únicament per dones, però les altres tres han anat a poc a poc fent-se mixtes.

A la Setmana Santa Marinera de València va ser el 1983 l'any que va marcar un punt d'inflexió, ja que es va acordar la incorporació de les dones com a penitents. El president de la junta major de la Setmana Santa Marinera de València explica que per a fer-ho es va organitzar un congrés, i afirma que la incorporació de les dones a la celebració "va vindre molt bé perquè va ser un moment en què la festa estava llanguint un poc i això va ser una recuperació molt important des del punt de vista de nombre de participants".

Enguany han acceptat un altre canvi: que les dones puguen vestir l'uniforme de granaders, que fins ara només podien portar els homes. Segons conta Martorell, fins ara les dones eixien en la processó com a cantineres, amb una casaca, però combinada amb falda, en lloc de pantaló, i el canvi que s’ha introduït per a aquest 2022 és que puguen eixir amb el mateix trage que els granaders.

També et pot interessar

stats