Europa celebra la riquesa lingüística al continent

Institucions i centres educatius de la Comunitat Valenciana s’uneixen a la celebració del Dia Europeu de les Llengües.

Cartell del Dia Europeu de les Llengües
Cartell del Dia Europeu de les Llengües / Consell d'Europa

Més de 700 esdeveniments educatius i culturals tindran lloc hui en 47 estats per a celebrar el Dia Europeu de les Llengües. La jornada, que se celebra des de l’any 2001 arran de la iniciativa del Consell d'Europa, pretén posar en relleu la diversitat lingüística com a eina clau per a aconseguir una major comprensió intercultural.

A la Comunitat Valenciana, institucions i centres educatius també s’han implicat en aquesta iniciativa que té com a objectiu la conscienciació pública per tal de promoure la diversitat, l’aprenentatge permanent i la protecció de l’herència lingüística del continent. 

Castelló acull de matí una jornada de celebració de les llengües promoguda per la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló. L’esdeveniment té un programa d’activitats didàctiques en què participaran les xiquetes i els xiquets de sisé de primària de col·legis de la ciutat. 

La Universitat d’Alacant junt amb Europe Direct celebren la jornada amb el lema "Enamora't amb els llengües". Entre les activitats, que tindran lloc a partir de les 11:30 a la biblioteca general, s’inclouen recitals poètics multilingües i una fira d’intercanvi lingüístic. L'Escola Oficial d'Idiomes d'Elx (EOI) també ha col·laborat amb Europe Direct per a celebrar el Dia Europeu de les Llengües amb una taula informativa i una xarrada i activitats culturals i gastronòmiques. 

Aprofitant la data, la Universtiat Jaume I celebrarà el festival Ujillengües, un intercanvi cultural i lingüístic amb la participació de la comunitat Erasmus. Altres centres educatius de tota la Comunitat Valenciana també s’han volgut unir a aquesta celebració amb diversos esdeveniments que es poden consultar en el web oficial

Mapa dels desdeveniments del Dia Europeu de les Llengues / Consell d'Europa

Coincidint amb la celebració, la campanya Sempre teua. La teua llengua, que va nàixer de la Generalitat amb l’objectiu de promoure i revaloritzar el valencià, compleix un any. Des de les seues xarxes socials s’han volgut sumar a l’esdeveniment europeu amb un sorteig de 50 samarretes amb el lema de la campanya.

El “Document de València” arriba a Brussel·les

El Dia Europeu de les Llengües també tindrà la seua vessant política amb el lliurament de l’anomenat “Document de València” per part del president de les Corts, Enric Morera, al Comité de les Regions. El text recull les conclusions del Grup de Treball sobre la Diversitat Cultural i Lingüística de la Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals Europees (CALRE) que ha coordinat Morera.  

Entre les propostes que inclou el decàleg contingut al text de conclusions, destaca la creació d’una agència europea per al multilingüisme que vetle per la protecció de totes les llengües europees i els drets dels seus parlants. 

El president de les Corts també farà entrega del document al director de l'Instituto Cervantes, Luis García Montero. 

També et pot interessar

stats