L’ETNO guanya el premi al millor museu europeu de l’any 2023

El guardó EMYA, entregat pel Fòrum Europeu de Museus, és el de major prestigi dins del sector

Entrega del premi EMYA en la gala celebrada a Barcelona
Entrega del premi EMYA en la gala celebrada a Barcelona / L'ETNO

L’ETNO, el Museu Valencià d'Etnologia, ha sigut distingit aquest dissabte a Barcelona amb el Premi EMYA al millor museu europeu de l'any. Es tracta d’un guardó entregat pel Fòrum Europeu de Museus, des que el 1977 se celebrara la primera edició.

La nominació estava avalada pel projecte expositiu "No és fàcil ser valenciana / No és fàcil ser valencià", una innovadora aposta amb museografies arriscades que descriu un diàleg entre el global i el local vinculat a la cultura tradicional i popular valenciana. Així, l’ETNO ha aconseguit quedar en primera posició entre els 33 museus d’àmbit europeu que havien estat seleccionats.

El jurat ha valorat que l’ETNO "opera amb una sòlida base ètica i un compromís apassionat per a assolir un canvi positiu a la regió i s'enfronta amb valentia al passat per a navegar per un futur incert". A més, afig que el museu valencià "valora el diàleg obert i inclusiu i s'esforça per oferir un accés universal als visitants".

Mitjançant l'intercanvi i la discussió d'històries ocultes, l’ETNO cerca "honrar el dret de les comunitats locals a comprendre el seu passat i reconéixer les seues doloroses experiències".

El Premi EMYA és el de major prestigi dins del món dels museus i l'han guanyat en anteriors edicions centres com el Museu de la Ment (Haarlem, Països Baixos, 2022), el Museu del Disseny (Londres, el Regne Unit, 2018), el Museu de la història dels jueus polonesos (Varsòvia, Polònia, 2016), el Museu de Medina Azahara de Còrdova (2012), Cosmocaixa (Barcelona, 2006), el MARQ (2004) i el Guggenheim de Bilbao (2000), entre altres.

També et pot interessar

stats