Com et vas sentir durant els 63 dies de confinament?

Un grup de 26 artistes reflexionen en una exposició a La Nau de la Universitat sobre el confinament que va canviar la nostra realitat.

Les 26 obres estan encapsulades en cubicles de 100x70 cm per recordar la idea de tancament
Les 26 obres estan encapsulades en cubicles de 100x70 cm per recordar la idea de tancament / Alicia Alcantud

Com s'han sentit 26 artistes durant 63 dies de confinament? El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ho fa visible a través de l’exposició “Encaixar un captiveri: 63 dies que van canviar la nostra realitat”, una exposició que reuneix les propostes artístiques de 26 creadors de la Comunitat Valenciana de l'àmbit de la videocreació, la fotografia, la ceràmica, la instal·lació, el dibuix o la dansa, sobre els 63 dies que va durar el confinament.

Són propostes creatives condicionades pel format, perquè les 26 obres es presenten “encaixades” o encapsulades en cubicles de 100x70 cm i, per tant, remeten a la idea de tancament. En aquest espai tancat els artistes de diferents disciplines donen forma a les seues preocupacions i inquietuds.

Destaca la gran diversitat: hi ha peces audiovisuals, collages, dibuixos realitzats en llapis, olis, peces ceràmiques, obres escultòriques o materials reciclats. Totes encaixades i mostrant els sentiments d'un confinament: dolor, tristor, incertesa, o silenci.

L'artista Rafaela Pareja, per exemple, fa visible el perill del contacte físic a través de desenes de mans realitzades en ceràmica blanca, mentre que Carlos Maiques o Daniel Tejero utilitzen el dibuix per a il·lustrar el que veuen des d'un balcó confinat. Per al primer són gats aliens al confinament, mentre que el segon plasma els barrots d'una reclusió sanitària.

També hi ha un gran nombre de propostes audiovisuals i, fins i tot, interactives en què els mateixos creadors es retraten. L'artista Juana Varela interpreta una peça de dansa en els límits que imprimeix la caixa, símil del confinament, mentre que Pablo Vindel recrea la tensió d'aquest temps a través d'un pla fix de les seues mans cabdellant un fil daurat en un bucle que es fa etern.

Un equip multidisciplinari de creadors són els comissaris de l’exposició: Luis Crespo, María José Mora i Julia Valencia. Es podrà visitar fins al 10 de gener.

També et pot interessar

stats