Els estegosaures habitaven a la comarca dels Serrans

Dacentrurus va ser un estegosaure amb unes llargues pues en la cua, que feia uns set metres de llarg i que pesava aproximadament unes cinc tones

L'estegosaure era un dinosaure tireofòric. Herbívor, és un dels dinosaures més coneguts del període juràssic. Ací, un de gris i marró està parat en un bosc de l'era juràssica. Representació 3D. / À Punt NTC / Render 3D Daniel Eskridge

Un equip de paleontòlegs ha confirmat que a l'interior de la Comunitat Valenciana hi havia grups d'estegosaures que convivien amb altres dinosaures en un ecosistema tropical. La població d'Alpont, als Serrans, és un important jaciment d'aquests animals prehistòrics que Joan Miquel Llopis ha visitat.

Dacentrurus va ser un estegosaure amb unes llargues pues en la cua, que feia uns set metres de llarg i que pesava aproximadament unes cinc tones. Va viure ací fa uns 150 milions d'anys. Precisament, als Serrans, a l'interior de la Comunitat Valenciana, quan ells vivien, el que veien era la costa.

Fins ara es pensava que hi havien estat de pas. Fa uns dies, un nou estudi ha confirmat que van viure a aquestes terres quan eren ecosistemes costaners formats per grans valls amb abundant vegetació, travessades per rius i llacs d'aigua dolça.

Maite Suñer, doctora en Paleontologia i directora del Museu d'Alpont, ha tret conclusions: "El lloc on s'han trobat, les característiques i el fet que estem trobant uns quants jaciments vol dir que aquest era el seu lloc de vida".

Els habitants juràssics de l'est peninsular eren ornitòpodes (els bípedes herbívors que deixaren empremta). També hi havia teròpodes, els carnívors. Dominaven els sauròpodes, els grans dinosaures de coll llarg, i ara sabem que també hi havia estegosaures, els cuirassats amb les defenses a la cua i unes plaques termoreguladores al llom.

La investigació continua al laboratori amb la neteja, consolidació i identificació de noves peces de fòssils trobades als jaciments pròxims. Una faena que requereix molta paciència per a avançar molt a poc a poc.

Des del Museu d’Alpont esperen continuar-ho. "El treball que hem fet ara és la punta de l'iceberg i forma part d'un estudi més ampli en el qual pensem que podrem arribar a saber més coses sobre com eren aquests dinosaures estegosaures i com vivien".

Per a això queden moltes hores de laboratori, d'investigació i d'anàlisi de cadascuna de les peces trobades.

També et pot interessar

stats