Ensems homenatjarà el músic Carles Santos

El festival amb més trajectòria de l´Estat proposa a la ciutadania experiències innovadores de música experimental.

La directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Marga Landete i el director del festival Ensems, Voro García.

 El festival de música contemporània Ensems, que tindrà lloc del 10 al 29 d´abril a la ciutat de València, retrà homenatge al músic i compositor Carles Santos, mort el mes de desembre. 'Un referent al segle XX de la música al País Valencià', com l´ha descrit la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l´Institut Valencià de Cultura (IVC), Marga Landete.

El festival, que arriba a l´edició 40, té 'un públic molt fidel', explica Landete, 'però volem obrir-lo al públic en general, que tinguen la seua primera experiència de contacte amb la música experimental, obrir les orelles a aquestes propostes sense prejuís perquè ens poden donar moltes sorpreses. El festival dóna l´oportunitat de conéixer la música que s´està fent ara mateix. En moltes ocasions, quan pensem en compositors, pensem en persones que ja han mort i en el seu repertori que ja està escrit, però tenim gent viva que està fent coses interessants i que mereixen ser escoltats'.

En la inauguració d´Ensems s´estrenarà l´obra Trinquetíssim, del compositor valencià Jesús Salvador Chapi, del Grup Amores. El director del festival, Voro García, ha avançat que l´espectacle, programat al Trinquet de Pelai, integrarà la sonoritat de grans instruments de percussió amb una partida de pilota. També es presentaran propostes innovadores com 300 kg de música, en la qual s´explorarà la capacitat sonora d´un cotxe, i Els 1.001 sons de la paella, que presentarà el grup Drummimg a l´espai Bombas Gens i el Centre del Carme. En aquest últim lloc faran el concert d´homenatge a Carles Santos, el 20 d´abril.

La presència de les dones representa un 40% del programa del festival. Com diu Marga Landete, 'el número de creadores encara és incipient. Hem volgut visibilitzar-les perquè el treball que estan fent és molt interessant'.a primera setmana d´Ensems estarà dedicada a propostes pedagògiques amb aproximacions al públic infantil i als instituts de secundària. Per primera vegada hi participa la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana.

A més dels espais ja nomenats, el festival es podrà veure al Palau de la Música, La Nau Centre Cultural i la plaça del Patriarca. La gran majoria de les activitats seran gratuïtes.

També et pot interessar

stats