Enric Valor: les millors entrevistes de l'arxiu d'RTVV

Recordem el gramàtic i narrador en l'efemèride del seu naixement compartint quatre entrevistes que va concedir a la ràdio i televisió públiques valencianes

Les tertúlies de Ràdio 9 - Enric Valor
Enric Valor en 'Les tertúlies de Ràdio 9'

Quan ens endinsem en l’arxiu audiovisual de l’extinta RTVV, no és difícil trobar continguts sobre Enric Valor: ja siguen reportatges explicant la seua trajectòria, adaptacions de les seues rondalles o entrevistes en profunditat. I precisament, sobre aquesta última tipologia, n'hi ha quatre en particular que ens ajuden a endinsar-nos al món valorià d’una manera molt enriquidora.

A través d’aquestes entrevistes, podem veure, per exemple, com dona Valor la benvinguda a la recent creada televisió valenciana el 1989. Es tracta d’una entrevista del periodista Vicent Garcia Devís per al programa 'Fulles grogues', que no es va emetre sencera. De fet, en el vídeo es pot observar com l’edició no està neta: es veu com hi ha un tall brusc i es repeteixen algunes preguntes. Ara bé, aquests xicotets defectes audiovisuals no lleven valor a l'entrevista, en la qual l'escriptor fa un repàs dels llibres que ha publicat, narra amb total naturalitat com va viure la guerra, ja que segons relata "van passar les coses normals de la guerra" o apunta alguns dels castellanismes més comuns i problemàtics per a la llengua.

La següent entrevista que trobem en l’arxiu es tracta de la realitzada per Pere Miquel Campos per al programa Molt confidencial el 1990. S'hi trasllueix pel tracte entre Campos i Valor que ja es coneixien, i observem que més que una entrevista es tracta d’una conversa entre amics. Els temes que toca Valor són ben variats: des del seu inici en la defensa per la llengua a Alacant, la seua tasca periodística en la revista El Tio Cuc, la creació de l’agrupació regionalista o la novel·la perduda durant els anys de guerra.

L’entrevista televisada en Les tertúlies de Ràdio 9 el 1995 potser és la més particular i interessant de totes: per primera vegada veiem Enric Valor amb un aspecte més desenfadat, lluny de la seua habitual corbata i jaqueta grisa. Així mateix, l’entrevista, conduïda per Josep Ramon Lluch i Reis Juan, transcorre en aquest mateix to més informal. Valor va més allà de la seua labor professional i explica anècdotes de la seua joventut: des del pas per la Guerra Civil fins a la temporada que va passar atenent el negoci familiar.

La posada en escena més cuidada la trobem al programa Colp d’ull, presentat per Maria Josep Poquet. En aquesta ocasió, aprofitant l’escenografia de contes (amb una llar de foc i una butaca), Valor parla i explica contarelles, que tot just havia publicat en aquell moment, al voltant del 1997.

També et pot interessar

stats