Enguany hi haurà dos Premis Nobel de Literatura, com fa 60 anys

La crisi en la institució, provocada per la condemna de l’artista Jean-Claude Arnault, ha retardat la concessió dels premis.

L'Acadèmia Sueca, en una imatge d'arxiu.
L'Acadèmia Sueca, en una imatge d'arxiu. / Reuters

Els Nobel tornaran a distingir a partir de dilluns l’excel·lència intel·lectual i humanística en una edició en la qual es repartiran dos premis en Literatura, un fet que no esdevé des de fa vora seixanta anys.

Des de 1950 l’Acadèmia Sueca no entregava dos guardons, com va ocórrer amb William Faulkner (1949) i Bertrand Russell (1950), un any després de retardar-ne la concessió en considerar que cap aspirant complia els criteris.

Aquesta vegada el retard ha sigut per un motiu molt diferent: l’escàndol destapat el novembre de 2017 després que 18 dones denunciaren per abusos l’artista Jean-Claude Arnault, molt vinculat amb l’Acadèmia Sueca i casat amb una dels seues membres, la poetessa Katarina Frostensson.

L’Acadèmia va viure el 2018 una crisi històrica, que es va emportar la secretària permanent, Sara Danius, Frostensson i altres acadèmics, de manera que la institució es va quedar en una situació molt compromesa.

Arnault, també assenyalat per filtrar noms de guanyadors, va acabar condemnat a dos anys i mig de presó per dos casos de violació.

La Fundació Nobel va autoritzar al maig que es lliuren dos premis de Literatura enguany, un pel 2018 i l’altre pel 2019, després d’un llarg procés de reformes i renovació dels membres de l’Acadèmia.

La ronda de guanyadors començarà dilluns amb el de Medicina o Fisiologia; a continuació es donaran a conéixer els de Física, Química, Literatura, de la Pau i Economia. Aquest últim, no va el va instituir el magnat suec Alfred Nobel el 1901, sinó el Banc de Suècia a partir del 1969.

El professor del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d’Alacant, Francisco Martínez Mojica, ha estat els últims anys en les apostes per als Nobel i repeteix enguany. 

Tots els premis tenen inclosa una dotació econòmica, que aquest any ascendeix a 9 milions de corones sueques (831.000 euros), que es repartiran si hi ha més d’un guardonat.

També et pot interessar